Douglas hout is een prachtige houtsoort die zeer bekend en geliefd is. Een van de belangrijkste eigenschappen is de duurzaamheid van dit hout: Douglas is een van de hardste naaldhoutsoorten, met een goede buigweerstand. De gemiddelde levensduur is maar liefst 15 jaar! Kies ook voor deze geweldige houtsoort bij uw volgende bouwproject, Douglas hout bestellen kan eenvoudig en snel in onze uitgebreide webshop.
Eigenschappen douglas hout
Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen de uit Noord-Amerika ingevoerde Oregon pine en de Europese douglas. Toch gaat het om dezelfde soort. Oregon pine of Europese douglas zijn de commerciële namen voor de botanische soort Pseudotsuga menziesii. Dit kan verwarrend zijn, het zit als volgt: het in Noord-Amerika gegroeide hout heet in Noord-Amerika douglas fir. Het uit Noord-Amerika geïmporteerde douglas fir wordt hier in de handel Oregon pine genoemd. Het in West-Europa gegroeide hout wordt douglas genoemd.
De belangrijkste eigenschappen van douglas hout:
- Het is een van de hardste Europese naaldhoutsoorten.
- Douglas heeft een fijne tot matig grove nerf.
- De levensduur van onbehandeld douglas is tien tot vijftien jaar.
- De kleur van het kernhout is roodbruin, de kleur van het spinthout geelachtig.
- Het groeigebied is niet alleen bepalend voor de kleur, maar ook voor de volumieke massa en sterkte van het douglas hout.
- Onbehandeld verkleurt het hout na verloop van tijd en krijgt dan een grijze tint.
De grijze verkleuring kan voorkomen worden door douglas hout te behandelen en beits aan te brengen.
Historie
Rond 1830 voerden Groot-Brittannië en Duitsland de douglasspar in als parkboom. Begin 20ste eeuw werden de eerste bossen aangeplant maar het duurde tot na de tweede wereldoorlog voordat de economische waarde van douglas hout pas echt werd ontdekt. Tegenwoordig is het groeigebied grotendeels verspreidt over Frankrijk en Duitsland en in mindere mate over Groot-Brittannië, Spanje, België, Nederland, Italië en Ierland. Mooi meegenomen: de Europese douglas heeft een groot aanpassingsvermogen en is daardoor tegenwoordig de belangrijkste houtsoort voor herbebossing.
Uiterlijk
De boom heeft een gemiddelde hoogte 40 tot 60 meter, met een maximum van 90 meter. De rechte takvrije stam is gemiddeld 20 meter lang en heeft een diameter van ongeveer een tot twee meter, maar er zijn exemplaren aangetroffen van wel vierenhalve meter! Dit komt in Nederland echter niet voor. De jonge bomen stoten hun takken moeilijk af en het hout is daarom vaak vol met noesten. Hoe ouder de boom, hoe minder kwasten en noesten. Het hout is harshoudend, wat betekent dat u soms vettige streepjes op het hout kunt tegenkomen.
U kunt douglas hout herkennen aan de licht geelbruine kleur die op den duur verkleurt naar en een prachtige oranjeachtige gloed krijgt. Van de jonge bomen is hout meer rood gekleurd, vandaar dat dit in de Verenigde Staten ook wel ‘red fir’ wordt genoemd. Dit in tegenstelling tot yellow fir, de benaming voor langzaam groeiend hout dat geler van kleur is. Het groeigebied is niet alleen bepalend voor de kleur, maar ook voor de massa en sterkte van het douglas hout. Het in Nederland groeiende douglas - ook wel bekend onder de naam inlands douglas - is grover van structuur dan het geïmporteerde hout.
Bewerkbaarheid van Douglas hout
Douglas hout met handgereedschap bewerken is niet eenvoudig vanwege de sterkte van het hout. Machinale bewerking daarentegen zal geen problemen opleveren als je scherp en kwalitatief goed gereedschap gebruikt. Het hout spijkeren en schroeven is goed te doen, maar houd rekening met de kans op splijten. De kwasten gaan namelijk snel los zitten en hebben de neiging om te scheuren. Het lijmen van douglas is ook een prima optie.
Douglas hout kan het best versneld worden gedroogd. De overtollige hars wordt zo automatisch verwijderd, wat voor sommige toepassingen noodzakelijk is. Het drogen van zwaardere en dikkere maten is doorgaans moeilijker.
Deze houtsoort vraagt wel om een voorbehandeling. Afwerkingsmiddelen hechten op droog douglas goed. Maar later uitzwetende hars kan de aangebrachte afwerkingslagen soms beïnvloeden. Hierdoor kan het gebeuren dat het nodig is om het hout weer te schuren en te ontvetten, bijvoorbeeld met thinner. Daarna kunt u weer een nieuw middel aanbrengen van watergedragen beits- of verfsystemen om douglas hout te behandelen.
Douglas hout kopen bij Houtdirect
Douglas hout kopen voor uw volgende bouwproject? Kies dan voor de ruime online aanbod van Houtdirect.nl. Met een paar klikken kunt u douglas hout bestellen, welk model u ook zoekt. Douglas planken, douglas balken of douglas palen voor een eigenhandig gemaakte veranda of stoere overkapping nodig? Houtdirect voor elk project! Ook bijbehorende bouwproducten zoals schroeven & nagels of ijzerwaren bestelt u er direct bij als u douglas hout wilt kopen. Verzamel uw bestelling in het winkelmandje en de douglas hout totaal prijs wordt direct getoond. De order wordt vervolgens thuis bezorgd, of u kunt deze op afspraak afhalen bij de Houtdirect vestiging in Waalwijk.
Toepassing
Douglas is, dankzij de gunstige sterkte-eigenschappen en de grote afmetingen waarin het te koop is, voor zeer veel toepassingen geschikt. Het wordt binnenshuis veel gebruikt als lambrisering, vloeren, plafonds en wandbekleding.
Buiten wordt douglas hout gebruikt voor veranda’s, pergola's, vlonders, meubels en schuttingen.
Een minder bekende toepassing is die van het hout in de chemische industrie, omdat douglas goed bestand is tegen zuren. Daarnaast is het hout geliefd in de jachtbouw en voor het maken van turntoestellen, zoals wandrekken en evenwichtsbalken.
Douglas hout behandelen
Een ander voordeel zijn de lange lengtes van deze boomsoort, waardoor we bij Houtdirect extra lange douglas hout afmetingen kunnen verkopen. Omdat het hout in lange lengtes te verkrijgen is, is het zeer geschikt om te gebruiken als vlonderplanken of gevelbekleding. De rechte lange nerf is ook een pluspunt, want dit brengt met zich mee dat douglas hout heel sterk, recht en stabiel is. Heeft u eenmaal uw project afgerond en een prachtige constructie gerealiseerd? Dan is het zaak om deze goed te onderhouden voor een langere levensduur. Vaak wordt er gedacht dat tuinhout veel onderhoud nodig heeft. Maar dit is niet het geval als u kiest voor douglas hout behandelen met een juiste afwerking. Een afwerking die beschermt tegen vocht en die het hout zijn kleur en stabiliteit laat behouden. Kies hiervoor een kwalitatief hoogwaardige beits of impregneer. Hierdoor kan het zelfs tot tien jaar lang onderhoudsvrij blijven! Houdt u van de karakteristieke grijze uitstraling van het terras, de gevel of ander tuinhout? Dan volstaat een jaarlijkse schoonmaakbeurt met een borstel. En als uw voorkeur uitgaat naar de warme uitstraling, dan kunt u het een mooi accent geven door douglas hout met olie in te wrijven.
Houtdirect voor ieder project!
Houtdirect is gespecialiseerd in diverse soorten hout en houtproducten. Voor douglas hout kopen bent u dus aan het juiste adres! We voorzien u graag van de beste materialen en geven daarbij advies op maat. Zo weet u zeker dat u kiest voor de juiste houtsoort. We streven er met onze houthandel naar om alle producten voor uw project te kunnen leveren. Zo bieden we naast houtsoorten als vurenhout en eikenhout, ook alle bouwproducten die nodig zijn om uw project te realiseren. Denk hierbij aan verf en beits. We geven u graag advies over het onderhoud en verkopen speciale beits om eventuele vergrijzing tegen te gaan, zodat de mooie zalmkleurige tot roodachtige bruine kleur van deze houtsoort behouden blijft. Het is prachtig om te zien hoe mooi het hout verkleurt in diepe roodtinten onder invloed van de zon. Douglas hout is een prachtige solide basis voor uw gevel, overkapping en terras!
FAQ's
Douglas hout
Douglas hout voor buiten gebruik, kan dat?
Ja, dat kan zeker. Het is wel zaak om het douglas hout goed te onderhouden voor een langere levensduur. Vaak wordt er gedacht dat tuinhout veel onderhoud nodig heeft. Maar dit is niet het geval als u voor een juiste afwerking kiest, zodat het hout minder hinder heeft van natuurlijke vijanden zoals UV-licht, blauwschimmel, vocht, algen en houtrot. Kies voor een kwalitatief hoogwaardige beits of impregneer. Hierdoor kan het douglas hout zelfs tot tien jaar lang onderhoudsvrij blijven! Houdt u van de karakteristieke grijze uitstraling van het terras, de gevel of ander tuinhout? Dan volstaat een jaarlijkse schoonmaakbeurt met een borstel.
Waarom kies ik voor douglas hout?
Douglas is, dankzij de gunstige sterkte-eigenschappen en de grote afmetingen waarin het te koop is, voor zeer veel toepassingen geschikt. Het wordt binnenshuis veel gebruikt als lambrisering, vloeren, plafonds en wandbekleding. Buiten wordt douglas hout gebruikt voor veranda’s, pergola's, vlonders, meubels en schuttingen.
Hoe kan ik douglas hout behandelen?
De rechte lange nerf is ook een pluspunt, want dit brengt met zich mee dat douglas hout heel sterk, recht en stabiel is. Heeft u eenmaal uw project afgerond en een prachtige constructie gerealiseerd? Dan is het zaak om deze goed te onderhouden voor een langere levensduur. Vaak wordt er gedacht dat tuinhout veel onderhoud nodig heeft. Maar dit is niet het geval als u voor een juiste afwerking kiest. Afwerking die beschermt tegen vocht en die het hout zijn kleur en stabiliteit laat behouden. Kies hiervoor een kwalitatief hoogwaardige beits of impregneer. Hierdoor kan het zelfs tot tien jaar lang onderhoudsvrij blijven! Houdt u van de karakteristieke grijze uitstraling van het terras, de gevel of ander tuinhout? Dan volstaat een jaarlijkse schoonmaakbeurt met een borstel.
Is douglas hout hardhout?
Een van de belangrijkste eigenschappen is de duurzaamheid van dit hout: douglas is een van de hardste naaldhoutsoorten, met een goede buigweerstand. De gemiddelde levensduur is maar liefst 15 jaar! De meeste zachte houtsoorten zijn van mindere kwaliteit dan hardhout. Douglashout is hierop een mooie uitzondering. Douglas is namelijk ontzettend sterk en zelfs een van de meest duurzame houtsoorten die in Europa te vinden zijn. De houtsoort is vrij hard, maar desondanks is het wel een zachthout. Dit heeft te maken met de manier waarop de bomen zich voortplanten, en niet met hoe hard het hout is. Hardhout komt van de loofbomen af en niet van de naaldboom.
Wanneer vergrijsd douglas hout?
Externe invloeden zoals UV-licht, blauwschimmel, vocht, algen en houtrot dragen bij aan de vergrijzing van douglashout. Bent u geen liefhebber van de vergrijzing van douglas hout? Dan kunt u het hout behandelen met een kwaliteitsbeits of kleurloze UV-beschermer. Beits is verkrijgbaar in diverse tinten, dus u kunt zelf een keuze maken qua dekkingspercentage. Als tip raden we u aan om eerst de kleur te testen middels een proefverpakking, zeker als het om een groter oppervlak gaat.
Wat is douglas hout?
Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen de uit Noord-Amerika ingevoerde Oregon pine en de Europese douglas. Toch gaat het om dezelfde soort. Oregon pine of Europese douglas zijn de commerciële namen voor de botanische soort Pseudotsuga menziesii. Dit kan verwarrend zijn, het zit als volgt: het in Noord-Amerika gegroeide hout heet in Noord-Amerika douglas fir. Het uit Noord-Amerika geïmporteerde douglas fir wordt hier in de handel Oregon pine genoemd. Het in West-Europa gegroeide hout wordt douglas genoemd.
Welke schroeven gebruik ik voor douglas hout?
Voor douglas hout gebruikt u zelfborende verzinkende RVS schroeven of schroeven met speciale Anti-Roest-coating. Hierbij hoeft u niet voor te boren. De schroeven zijn namelijk voorzien van een boorpunt.
Welke verf gebruik ik voor douglas hout?
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u het douglas hout dekkende kleur wilt geven. Dan is het verven met een dekkende verf de enige oplossing. Het is belangrijk om geschikte verf voor douglas hout te kiezen. Bij normale verf kan het gebeuren dat dit snel gaat afbladderen. Let er bij het verven op dat u dit bij de juiste weersomstandigheden doet. Natuurlijk niet in de regen, maar ook niet in de volle zon. Het is namelijk belangrijk dat de verf of beits gelijkmatig kan drogen. Kijk in onze webshop en bestel rechtstreeks online de juiste verf voor uw douglas project!
Waar kan ik douglas hout kopen?
Houtdirect is gespecialiseerd in diverse soorten hout en houtproducten. We voorzien u graag van de beste materialen en geven daarbij advies op maat. Zo weet u zeker dat u kiest voor de juiste houtsoort. We streven er met onze houthandel naar om alle producten voor uw project te kunnen leveren. Zo bieden we naast houtsoorten als douglas hout, vurenhout en eiken, ook alle bouwproducten die nodig zijn om uw project te realiseren. Denk hierbij aan verf en beits. We geven u graag advies over het onderhoud en verkopen speciale beits om eventuele vergrijzing tegen te gaan, zodat de mooie zalmkleurige tot roodachtige bruine kleur van deze houtsoort behouden blijft. Het is prachtig om te zien hoe mooi het hout verkleurt in diepe roodtinten door de zon. Douglas hout is een prachtige solide basis voor uw gevel, overkapping en terras!
Wanneer moet ik douglas hout beitsen?
e keuze van de behandeling met verf of beits, hangt af van persoonlijke voorkeur, maar ook het doel van de houten constructie. In hoeverre moet het hout beschermd zijn tegen invloeden van buitenaf? Op het moment dat gekozen wordt voor een dekkende verf dan is de uitstraling van het douglashout volledig verdwenen. Met reguliere transparante of semi-dekkende beitsen, blijft de natuurlijke uitstraling van het Douglas hout zichtbaar.
Waar komt douglas hout vandaan?
Rond 1830 voerden Groot-Brittannië en Duitsland de douglasspar in als parkboom. Begin 20ste eeuw werden de eerste bossen aangeplant maar het duurde tot na de tweede wereldoorlog voordat de economische waarde van douglas hout pas echt werd ontdekt. Tegenwoordig is het groeigebied grotendeels verspreidt over Frankrijk en Duitsland en in mindere mate over Groot-Brittannië, Spanje, België, Nederland, Italië en Ierland. Mooi meegenomen: de Europese douglas heeft een groot aanpassingsvermogen en is daardoor tegenwoordig de belangrijkste houtsoort voor herbebossing.