Zelf een eiken blad verlijmen

U wilt uw eigen tv-meubel, kast of tafel maken en kan de juiste maat en stijl niet vinden. Dan is een eiken blad verlijmen dé manier om dit zelf te doen. Zo creëert u in een handomdraai de bovenkant van uw nieuwe tv-meubel of tafel. We laten u in deze blog de stappen zien die u doorloopt voor een perfect resultaat. Maak gebruik van de vele voordelen van deze techniek en ons grote assortiment aan hout. Want als u het kunt bedenken, dan kunt u het maken. Daar helpen wij u graag bij.

Eindeloze mogelijkheden 

In deze blog en dit filmpje verlijmen we eiken planken tot een blad. Dit kunt u gebruiken als bovenkant van een tv-meubel, tafel, kast of vensterbank op maat. Wij laten u zien hoe u deze basis maakt. Zo kunt u vervolgens zelf kiezen hoe u het wilt toepassen. Want de mogelijkheden zijn eindeloos met deze techniek. Laat u inspireren en ga zelf aan slag!

De voordelen van verlijmen

De planken van een eikenboom worden niet breed gezaagd, omdat deze anders snel krom trekken. Daarom is verlijmen de ideale manier om toch een breed vlak blad te maken. Ook kunt u op deze manier iedere afmeting creëren die u nodig heeft voor uw project. Want u kunt het vervolgens in de juiste maat zagen. Onze tip is dan ook om het blad altijd iets breder te maken, zodat u ruimte heeft om het passend af te werken. Daarnaast behoudt u met deze techniek de warme, natuurlijke uitstraling van eikenhout. Door het combineren van meerdere planken maakt u zo een uniek blad dat past in ieder interieur.

Gedroogd eikenhout is de perfecte keuze

Voor binnenprojecten adviseren wij eikenhout dat goed is teruggedroogd. Zo weet u zeker dat het niet meer werkt en zijn vorm behoudt. In onze online houthandel verkopen wij kwaliteitshout in rustiek A/B. Dit betekent dat er een rustieke kwast in uw plank kan zitten, maar deze kan ook foutvrij zijn. Het is een natuurproduct en iedere plank is daardoor uniek. Naast gedroogd eikenhout bieden wij ook gezaagd eikenhout aan. Deze laatste is echter niet direct geschikt om binnen te gebruiken. Wanneer het vers gezaagd is, gaat het namelijk werken als u het binnen plaatst. Het kan gaan kromtrekken en dat wilt u niet. Gebruik deze houtsoort daarom als tuinhout voor bijvoorbeeld een overkapping.

Lamello’s: de ideale verbinding

Een lamello is een geperst stukje beukenhout dat u kunt toepassen als blinde bevestiging bij het verlijmen van een eiken blad. Zo hoeft u geen schroeven te gebruiken die zichtbaar zijn op het blad. Met een frees maakt u eenvoudig een inkeping aan de zijkant van uw planken. Het stukje lamello zet in combinatie met de juiste lijm uit, zodat deze niet meer van zijn plaats komt en zo zorgt voor een solide bevestiging. U geniet op deze manier van een stabiel blad dat mooi vlak is.

Tips van de vakman

Zorg voor een goede voorbereiding, zodat u niet voor verrassingen komt te staan tijdens het maken. Teken uw ontwerp uit met de exacte afmetingen erbij. Kies daarnaast voor de juiste benodigdheden, zoals een speciale lamellofrees. Neem de tijd om het blad goed te laten drogen, zodat u lang kunt genieten van een schitterend resultaat. Heeft u nog vragen? Stel ze dan aan onze houtspecialisten. Zij denken graag met u mee.

Wat heb ik nodig?

Materialen:

 

Benodigdheden:

  • Werkbank

  • Potlood

  • Lamellofrees

  • Houten hamer

  • Minimaal 3 lijmtangen, meer mag altijd

  • Korte houten blokjes om tussen de lijmtangen te plaatsen

  • Zaagmachine

  • Schuurmachine

Kunnen wij je verder helpen?

Stel hier je vragen over eiken planken of de montage. Bel of mail ons en wij helpen je verder!

Neem direct contact op

8 stappen naar een perfect resultaat

Stap 1: Kies het aantal planken

Kies het aantal planken dat u nodig heeft voor uw blad. In het filmpje kiezen we voor 3 planken. Deze hebben samen de breedte van de bovenkant van een tv-meubel dat we in een volgend filmpje gaan maken.

Tip van de vakman

Kijk hoe de jaarringen in de planken lopen. Ze lopen namelijk altijd rond. Daarom adviseren wij om de planken om en om te leggen: een bolle kant boven en vervolgens een holle kant boven. Zo krijgt u een mooi vlak eindresultaat.

Stap 2: Teken een markering op de planken

Maak een markering op de planken met potlood, zodat u altijd zeker weet dat de planken in de goede originele volgorde liggen.

Stap 3: Markeer en frees de plekken voor de lamello’s

U markeert aan de zijkanten van de planken de plekken waar de lamello’s komen. Afhankelijk van de lengte en breedte van uw planken kiest u het juiste aantal lamello’s. Vervolgens freest u in alle planken de gleuven met de speciale lamellofrees. 

Tip van de vakman

Mocht u geen lamellofrees hebben, dan kunt u de planken blind op elkaar bevestigen met houtlijm. Of u kiest voor een verbinding met deuvels.

Stap 4: Lijm en lamello’s plaatsen

Kies een goede witte houtlijm en vul de gefreesde gaten hiermee op. Vergeet ook de zijkant niet waar de planken elkaar raken. Smeer het vervolgens egaal uit, zodat de lijm overal goed kan hechten. Sla vervolgens voorzichtig met de houten hamer de lamello’s in de plank. Zorg dat deze goed in het midden zitten.

Stap 5: Plaats de planken in elkaar en zet vast met lijmtangen

Zorg dat de planken in de goede volgorde liggen op basis van uw eerder gemaakte tekening. Leg de planken vervolgens tegen elkaar aan. Bevestig aan het begin, midden en einde van de planken de lijmtangen. Zorg dat u er korte houten blokjes tussen plaatst voordat u ze op spanning draait. Zo beschadigt u het hout niet en gaat u kromtrekken tegen.

Stap 6: Poets de overtollige lijm weg

Poets met een nat doekje vervolgens alle overtollige lijm van de plank die aan de bovenkant is komen te liggen na het persen.

Stap 7: Droogtijd

Laat uw project een uur drogen en plaats eventueel nog extra houten blokjes op de plekken waar het kromtrekt. Zorg dat u genoeg lijmklemmen hebt voor een perfect vlak en strak resultaat.

Stap 8: Op maat zagen en afwerken

Na de droogtijd is het blad klaar en kunt u het met de juiste zaagmachine in de gewenste maat zagen. Ook kunt het afwerken door het te schuren. Zo leeft uw hout mooi op. Gebruik hiervoor een schuurmachine met korrel 80. Om het nog verder af te schuren kunt u vervolgens een korrel 120 gebruiken. Zo schuurt u ook de eerder getekende markering van uw planken af.  Als laatste kunt u de kantjes nog breken. Dit doet u met een korrel 80. U schuurt altijd met de nerf mee en laat het schuuroppervlak langzaam over de zijkanten gaan. In het filmpje laat onze vakman zien hoe u dit precies doet.

Perfect resultaat en op naar het volgende project

Na het doorlopen van al deze stappen is uw verlijmde eiken blad klaar. U kunt het nu toepassen als bovenkant van bijvoorbeeld een tv-meubel. Hoe u vervolgens een heel tv-meubel maakt, laten we zien in ons volgende filmpje. Wij wensen u veel plezier toe met het maken en het prachtige resultaat.

Inspiratie en kwaliteit van Houtdirect voor uw project!

Kunnen wij u helpen?

Wij helpen u graag op weg

T: 078 220 4230

E: info@houtdirect.nl

Of kom langs in onze showroom!

Houten planken voor uw project

Douglas plank zwart 22x200

€ 15,60 incl. btw

Douglas plank zwart 22x150

€ 11,70 incl. btw

Eiken latten geschaafd 5x20

€ 9,95 incl. btw

Geborstelde wagonplanken

€ 0,00 incl. btw

Azobe planken ruw 20x150

€ 38,30 incl. btw