Hout lakken voor een onzichtbare en optimale bescherming

Waarom hout lakken?

Hout optimaal beschermen doet u met het aanbrengen van een laklaag. Door hout te lakken, verlengt u de levensduur. Hierdoor is het beter bestand tegen vocht, vuil en UV-stralen. Zo gaat u houtrot tegen en de verkleuring van uw hout. U kunt zowel behandeld als onbehandeld hout lakken. Denk bijvoorbeeld aan een houten eiken vloer , TV-meubel of kast. Lak voor hout moet over specifieke eigenschappen beschikken zodat u kringen en krassen op uw hout kan voorkomen. Uw hout blijft onaangetast mooi en strak.

10 voordelen van hout lakken met Skylt

  • onzichtbare, optimale bescherming

  • strakke, matte afwerking

  • natuurlijke kleurversterking 

  • scheurvrij

  • eenvoudig aan te brengen

  • vergeelt niet

  • vuil- en waterbestendig

  • slijtvast

  • duurzaam

  • onderhoudsvriendelijk

Heeft u een vraag over hout lakken?

Ons team van vakspecialisten staat voor u klaar. 

Stel een vraag

Onbehandeld hout lakken

Hout dat onbehandeld is, heeft altijd een beschermlaag nodig. Doet u dit niet, dan verliest hout na verloop van tijd zijn kwaliteit en uitstraling. Met een laklaag sluit u het hout af. Dit is een prima bescherming voor maatvaste houten delen, zoals deuren en kozijnen. Maatvast hout, zoals hardhout, werkt namelijk bijna niet meer; dit is een belangrijke voorwaarde voor lak. Werkt uw hout nog wel, dan adviseren wij om het te beitsen. Met een beits beschermt u het hout van binnenuit en kan eventueel aanwezig vocht nog uit het hout. In onze online houthandel vindt u hiervoor diverse beitsen. Heeft u advies nodig over wat het beste is voor uw project? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij adviseren u graag.

Tip van de vakman

Voor het afdichten en verduurzamen van de kopse en zaagkanten van hout en plaatmaterialen kunt u een randsealer gebruiken. Hierdoor wordt het waterafstotend en dit verlengt de levensduur van uw hout.

Zelf hout lakken voor een strak resultaat

Stap 1: Ontvetten 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom begint u met het ontvetten van het hout. Hiervoor kunt u een speciale houtreiniger gebruiken.

 

Stap 2: Hout schuren

Schuur vervolgens het hout licht op met een middelgrof schuurpapier (korrel 150 - 180). Maak het oppervlak daarna stofvrij. Om een optimale kantendekking te krijgen, adviseren wij om de scherpe hoeken en randen af te breken. In de blog over een TV-meubel maken laat onze vakman zien hoe u deze techniek juist toepast. 

 

Stap 3: Opnieuw ontvetten

Als u het geschuurde hout stofvrij heeft gemaakt, dan kunt het vervolgens nog een keer ontvetten. Zo is uw hout startklaar voor de eerste laklaag. 

 

Stap 4: Mengen met de juiste verhoudingen 

Afhankelijk van de lak die u gebruikt, dient deze voor gebruik goed te worden gemengd. Roer het door, zodat alle componenten goed aan het hout kunnen hechten. Ook is het belangrijk dat de lak op kamertemperatuur is voor een optimaal resultaat. 

 

Stap 5: Dun aanbrengen van de eerste laklaag

Nu kunt u beginnen met het lakken van het hout. Pak een verfbak en vul deze met de lak. Afhankelijk van het oppervlak kunt u kiezen voor een roller of een kwast. Zorg dat uw roller of kwast goed zijn doordrongen van de lak. U kunt nu de eerste laklaag aanbrengen. Lak altijd met de nerf mee en nat in nat. Zorg dat uw hout helemaal goed is bedekt.

 

Stap 6: Droogtijd

Een lak heeft meerdere lagen nodig. Wij adviseren 2 tot 3 lagen, afhankelijk van het resultaat dat u wenst. Tussen iedere laag adviseren wij om ongeveer 2 tot 3 uur droogtijd aan te houden. 

 

Stap 7: Licht opschuren tussen de 2e en 3e laklaag

Bij het aanbrengen van een laklaag kunnen de houtvezels omhoog komen. Daarom adviseren wij om het tussen de tweede en laatste laag licht op te schuren met een korrel 120 schuurpapier. 

 

Stap 8: Optimaal resultaat

Na het aanbrengen van diverse laklagen is uw project optimaal beschermd en ziet het er prachtig uit. Zo kunt u er jarenlang onbezorgd van genieten!

Aan de slag met uw project

Nu weet u hoe u zelf de levensduur van uw hout kunt verlengen. Kijk in ons ruime assortiment hout en aanvullende bouwproducten voor alle benodigdheden voor uw volgende project. Met een paar muisklikken bestelt u alles eenvoudig online. Heeft u nog vragen of wilt u advies? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij denken graag met u mee.

Tip van de vakman

In onze blog over een eiken TV-meubel aflakken met Skylt leest u nog meer praktische tips.

Ultramatte 2K Lak Skylt

€ 57,70 incl. btw