Hoe kunt u zelf douglas palen plaatsen

Waarom douglas palen op poeren plaatsen?

Houten palen kunnen ook direct in de grond geplaatst worden. Maar hout gaat langer mee als het niet in contact staat met de grond en water. Houten palen in de grond gaan namelijk na verloop van tijd rotten. Dan kan de overkapping gaan verzakken en dit wilt u natuurlijk niet. De betonpoeren zorgen ervoor dat de palen niet meer in contact staan met de grond. Om lang onbezorgd te kunnen genieten van de overkapping, plaatsen we daarom de douglas palen op poeren.

Douglas staanders met uitstraling

Voor deze overkapping hebben we gekozen voor palen van douglas hout. Deze houtsoort heeft een warme uitstraling en is daarnaast ook zeer duurzaam. De palen die u gebruikt voor het maken van een overkapping, noemen wij ook wel staanders. Gaat u een douglas overkapping maken, dan zijn douglas palen met een wat grotere afmeting of kopmaat nodig. Bijvoorbeeld 12x12 cm, 15x15 cm of 20x20 cm. Voor deze overkapping gebruiken we palen met de kopmaat 15x15 cm. Weet u niet precies wat u nodig heeft voor uw project? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij adviseren u graag.

Paal op betonpoer voor een stevige constructie

We hebben alle stappen voor het monteren van de douglas palen op de poeren voor u op een rijtje gezet. Ons advies is om ervoor te zorgen dat de paal 5 tot 10 mm boven de poer blijft. Zo kan er geen vocht in het hout trekken. Daarnaast raden wij aan om alle benodigdheden en materialen klaar te leggen voor u begint. Zo pakt u niet mis als u eenmaal bezig bent met het plaatsen van de palen. Voer deze klus met minimaal 2 personen uit. Extra handen maken licht werk en zorgen dat de constructie stabiel gezet kan worden. Daarnaast is het natuurlijk ook gezelliger!

Wat heeft u allemaal nodig?

Materialen:

 • douglas palen

 • schroeven

 • piketpalen

 • latten

 • bevestigingsplaatjes met losse moer per paal

 • 4 houtdraadbouten per paal

Benodigdheden:

 • boormachine

 • schroefmachine

 • waterpas

 • potlood

 • liniaal

 • extra paar handen

Douglas balk 120x120

€ 31,40 incl. btw

Eiken balk 120x120

€ 78,05 incl. btw

Douglas balk 200x200

€ 72,50 incl. btw

Douglas balk 300x300

€ 245,00 incl. btw

Tip van de vakman

Houd er bij uw bestelling van douglas hout rekening mee dat de koppen niet haaks zijn. Wij doen dit niet in de zagerij. Wanneer u met deze palen gaat werken, moeten deze nog worden afgezaagd of afgekort. Deze palen hebben we afgekort op een lengte van 2,15 meter. Zo heeft u een goede doorloophoogte voor dit terras.

6 stappenplan om zelf douglas palen te plaatsen

1. Bepaal waar de bevestigingsplaatjes gemonteerd worden

Kies voor bevestigingsplaatjes met een losse moer zodat u deze eenvoudig in hoogte kunt verstellen als dit nodig is. Bepaal nu de exacte plek op de paal waar u het plaatje gaat monteren. Dit doet u door twee lijnen van hoek naar hoek te tekenen op de onderkant van de paal. Zo ontstaat er een kruis en ziet u precies wat het middelpunt van de paal is.

2. Boor het gat in de paal om het draadeinde in te kunnen plaatsen

Het draadeinde bepaalt hoe breed het te boren gat moet zijn om het draadeinde in te kunnen plaatsen. Zorg dat het gat altijd iets breder is dan het draadeinde. In dit voorbeeld is de diameter van het draadeinde 16 mm. Daarom kiezen we een boor met een diameter van 20 mm. Kies de juiste boor, maak het gat en verwijder de houtresten.

3. Monteer de bevestigingsplaatjes

Plaats nu het middelste gat van het bevestigingsplaatje exact op het midden van de paal. De overige 4 gaatjes vallen dan precies op de andere 4 lijnen van het getekende kruis. Prik deze gaatjes even aan met een klein boortje. Dit maakt het eenvoudiger om de houtdraadbouten er in te kunnen draaien. Boor vervolgens de bouten vast in de 4 gaatjes.

4. Plaats de paal op de poer

Nu komen de 4 handen van pas. Laat 1 persoon de paal optillen en de andere persoon zorgt er nu voor dat de draad precies in de moer kan worden gedraaid. Draai de paal niet tot de betonrand. Zorg dat u altijd nog wat ruimte overhoudt. Zo kunt u de paal op de juiste hoogte stellen, wanneer alle palen zijn gezet.

5. Maak een piketpaal en latten constructie voor stabiliteit

Nu houdt de ene persoon de paal vast en de andere maakt een constructie met een piketpaal en een lat, zodat de paal stabiel en zelfstandig kan blijven staan. Sla de piket enigszins haaks in de grond. Zet vervolgens de lat op de paal en de piketpaal vast met een schroef. Zorg dat deze constructie waterpas staat. Herhaal dit vervolgens ook aan de andere kant van de paal. Dit zorgt ervoor dat de paal nu zelfstandig kan blijven staan.

6. Herhaal bovenstaande stappen voor alle te plaatsen palen

Wanneer deze eerste paal is gezet, is het tijd om alle andere palen op dezelfde manier te plaatsen. Hoeveel palen dit exact zijn, hangt af van de te maken overkapping. In deze constructie zijn er 6 douglas palen te plaatsen.

Door naar de volgende stap in het zelf bouwen van uw overkapping

Wanneer alle palen zijn gesteld, is het tijd voor de volgende stap in het bouwen van deze overkapping: de ringbalk en dakconstructie plaatsen. Hoe u dit goed zelf doet, laten we u graag zien in het volgende filmpje van Houtdirect. Wilt u meer klustips? Lees dan onze blogs of neem een kijkje op ons YouTube-kanaal.

Kunnen wij helpen?

Heeft u na het lezen van al deze tips en inspiratie nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij denken graag met u mee. Daarnaast geven zij u ook graag advies over ons grote assortiment aan duurzame houtsoorten. Bij Houtdirect vindt u alles wat u nodig heeft voor uw volgende project met hout! Kijk online of kom langs in onze showroom!