Filters

Geïmpregneerd Hout

Geïmpregneerd hout is hout dat een speciale behandeling heeft ondergaan om de levensduur te verlengen. Vandaar dat het ook wel verduurzaamd hout wordt genoemd, waar u dus extra lang plezier van heeft.

Wat is geïmpregneerd hout?

Geïmpregneerd hout is verduurzaamd hout. Het is behandeld waardoor ook minder duurzame houtsoorten, bijvoorbeeld douglas hout, grenen en vuren, langer meegaan als deze buiten worden toegepast. Invloeden van buitenaf worden door het impregneren voortaan geweerd. Het geimpregneerd hout is dus vooral zinvol bij houtsoorten die van zichzelf niet duurzaam zijn. Bij het impregneren wordt het hout behandeld met een combinatie van chemicaliën, met als hoofdbestanddeel koper. Koper biedt namelijk een bewezen bescherming tegen houtrot en insecten. Andere toegevoegde stoffen beschermen het hout tegen andere vormen van aantasting, maar nu weet u meteen waar de kenmerkende groene gloed vandaan komt. Dit komt dus door het koper wat in het impregneermiddel zit.

Hoe wordt hout geïmpregneerd?

Geïmpregneerd hout heeft een beschermlaag tegen verschillende gevaren. Dat is de reden dat geïmpregneerd hout veel langer meegaat dan niet geïmpregneerd hout. De methodes om hout te impregneren zijn in de loop van de jaren sterk verbeterd. Tegenwoordig is de meest toegepaste manier om hout & tuinhout te impregneren met een drukvat. Vroeger werd er vooral gebruik gemaakt van schilderen en dompelen. Het onderdompelen van het hout om het te impregneren, werkt alleen naar behoren als het hout goed droog is. Hoe droger het hout, hoe beter het vloeistoffen opneemt. Maar in alle gevallen wordt een impregneermiddel gebruikt om het hout te verduurzamen, alleen is de manier waarop anders.
 
De methode met een drukvat gaat als volgt:
 • Nadat het hout in de ketel is gedaan, wordt het vacuüm gezogen.
 • Vervolgens loopt de ketel vol met impregneermiddel dat onder hoge druk in het hout wordt geperst. 
 • Dit wordt net zolang herhaald totdat de druk niet meer zakt. Dat wil immers zeggen dat het hout geen impregneermiddel meer opneemt en als het ware ‘verzadigd’ is. 
 • Doordat de druk als het ware in het hout ‘geperst’ wordt, dringt het impregneermiddel tot diep in het hout door, waardoor het nog beter beschermd is.
 
Het proces van het impregneren door middel van dompelen, is als volgt:
 • Het hout wordt in een bad ondergedompeld in impregneermiddel. 
 • Het hout krijgt dan een aantal minuten de tijd om het impregneermiddel op te nemen.
 • Deze manier van behandelen is zeer populair, maar levert minder duurzaam hout op dan onder vacuüm druk geïmpregneerd hout. 
 
Hout dat onder hoge machinale keteldruk is geïmpregneerd, gaat ongeveer twee keer langer mee dan in een dompel geïmpregneerde hout. Dat is een aanzienlijk verschil!
 

De voordelen van geïmpregneerd hout

Hout is een van onze belangrijkste grondstoffen. Dat er een manier is gevonden om de levensduur van hout te verlengen of te ondersteunen, is een heel belangrijke ontwikkeling geweest voor het maken van constructies van hout. In Nederland wordt er onder het toezicht van bosbeheer voor gezorgd dat er nooit meer hout wordt gekapt dan dat er bijgroeit. Door het impregneren wordt de tijd dat hout meegaat aanzienlijk verlengd, het gaat bijna vijf keer zolang mee - onder dezelfde omstandigheden - dan onbehandeld hout. Hierdoor hoeft men dus minder vaak nieuw hout bij te kopen en wordt er dus minder hout gekapt. Dat impregneren enorm bijdraagt aan het verduurzamen van een grondstof, is een groot voordeel. Andere voordelen van het impregneren van hout zijn:
 
 • Het beschermt het hout tegen invloeden van buitenaf;
 • Beitsen is in principe niet meer nodig;
 • U kunt het hout in elke gewenste kleur overschilderen;
 • Het is ongevaarlijk voor het milieu.

Is impregneren een veilige behandeling?

In Nederland worden middelen voor het behandelen van hout beoordeeld door het ctgb, ofwel het college voor de toelating van gewasbescherming en biociden. Het college bekijkt of er geen onaanvaardbare schadelijke nevenwerkingen zijn van het gebruik van het impregneermiddel in de beoogde houttoepassingen. Hout dat in Nederland verduurzaamd is, is daarom altijd veilig, ze worden pas na beoordeling door deze instantie op grond van een wettelijke toelichtingsbesluit toegelaten.

Geïmpregneerd hout behandelen

Het unieke aan geïmpregneerd hout, is dat het eigenlijk al behandeld is. Vandaar dat we regelmatig de vraag krijgen: moet geimpregneerd hout nog behandeld worden? Door het impregneren begrijpen we dat er vaak vanuit wordt gegaan van niet. Toch is een behandeling met beits wel aan te raden, omdat dit het geïmpregneerde hout nog meer zal versterken. Het is echter niet zo dat u hiervoor iedere beits kunt gebruiken. Sommige beitsen hechten niet goed vanwege de geïmpregneerde ondergrond. Bij Houtdirect hebben we de kennis in huis om u hier goed advies over te geven. Geïmpregneerd hout is overigens in verschillende kleuren op de markt te vinden. Hout in de kleuren bruin en zwart zijn vaak iets minder duurzaam dan groen geimpregneerd hout, omdat daarbij de dompeltechniek is gebruikt. Daarnaast zorgt het dompelen van hout voor een iets minder egale kleur. Maar in alle gevallen raden wij aan om geïmpregneerd hout te behandelen, aangezien de kleur van het hout altijd nog zal vergrijzen door verschillende weersinvloeden. Het is overigens een misverstand dat het vergrijzen van het hout betekent dat de bescherming van de behandeling vermindert. Dit is niet het geval.

Geïmpregneerd hout koopt u online bij Houtdirect

Heeft u hout & tuinhout nodig voor uw volgende bouwproject? Bekijk dan het ruime assortiment in onze webshop. Wij voorzien u niet alleen van het beste douglas, eiken en vurenhout, maar ook voor geimpregneerd hout en plaatmateriaal zijn wij de juiste partij. Houd u van gemak? Bestel dan tegelijkertijd de benodigde bouwproducten zoals ijzerwaren en schroeven & nagels. Houtdirect voor elk project!


 

Veelgestelde vragen over geïmpregneerd hout

Ja, dat kunnen wij bij Houtdirect!

In onze houtzagerij kunnen wij uw hout korten, zagen en schaven. 

 

Kosten

We werken met een starttarief van € 10,00 dat wordt verhoogd met € 15,00 voor ieder kwartier dat we bezig zijn met de bewerking van uw hout. 

 

Totale service

Met de keuze om uw hout door ons te laten bewerken bent u verzekerd van het feit dat uw hout professioneel correct is bewerkt. Zo kunt u direct aan de slag met uw project. En mocht u nog vragen hebben, dan staan wij klaar met ons advies. Wij bieden u de totale service in onze online houthandel. 

Ja, dat kan!

 

Bewerkingsmogelijkheden

In onze houtzagerij kunnen wij uw hout korten, zagen en schaven. 

 

Kosten

We werken met een starttarief van € 10,00 dat wordt verhoogd met € 15,00 voor ieder kwartier dat we bezig zijn met de bewerking van uw hout. 

 

Totale service

Met de keuze om uw hout door ons te laten bewerken bent u verzekerd van het feit dat uw hout professioneel correct is bewerkt. Zo kunt u direct aan de slag met uw project. En mocht u nog vragen hebben, dan staan wij klaar met ons advies. Wij bieden u de totale service in onze online houthandel.

 
Sorteren op
4 resultaten

Vuren latten geschaafd geïmpregneerd 21x48

Lengte: 3000
€ 5.40 incl. btw

Vuren latten geschaafd geïmpregneerd 21x48

Lengte: 3900
€ 8.95 incl. btw

Vuren regels geschaafd geïmpregneerd 44x70

Lengte: 5400
€ 22.70 incl. btw

Vuren palen geïmpregneerd 90x90

Lengte: 3000
€ 20.00 incl. btw