Tips om uw hout op de juiste manier schoon te maken

Waarom hout schoonmaken?

Het oog en het hout willen ook wat! Daarom geven wij u graag advies over het op de juiste manier schoonmaken van uw hout. Zo kunt u lang genieten van de natuurlijke uitstraling van uw hout en heeft het een langere levensduur. Dit is een win-win situatie. Vaak is het een klusje dat niet heel populair is. Met deze blog hopen we hier een beetje verandering in te brengen. Wij zeggen: handen uit de mouwen en aan de schoonmaak!

Uw hout binnen reinigen

Hout is een natuurproduct en gevoelig voor vocht. Daarnaast kan het veel te verduren krijgen. Denk maar aan eikenhouten vloeren of plinten. Of houten meubels die gevoelig zijn voor kringen en andere vlekken, omdat ze vocht en vet makkelijk absorberen. Het heeft allemaal invloed op de uitstraling van uw hout. Daarom is het belangrijk dat u het hout binnen op de juiste manier schoonmaakt. Want u kunt niet zomaar met een willekeurig middel poetsen, omdat dit de vlekken eventueel kan verergeren. Wij adviseren om te kiezen voor een professionele houtreiniger. Hiermee behoudt u de pure uitstraling van het hout. Dit product werkt grondig en eenvoudig. U doet een beetje houtreiniger op een doek, wrijft het vervolgens over het oppervlak en wacht even 10 minuten. Daarna neemt u het losgeweekte vuil op met een droge, schone doek. U kunt deze reiniger gebruiken voor hout dat al is bewerkt met beits, lak, was of olie. Ook hout dat nog onbewerkt is, laat zich zo prima onderhouden. Want tegenwoordig blijft met name eiken meubelhout vaak onbehandeld. Zo blijven uw meubelen stralend schoon.

Hout voor binnen

Nawood Black Ash Sample

€ 5,00 incl. btw

Akupanel Walnoot 600x2400 mm

€ 175,00 incl. btw

Buiten vervuild hout schoonmaken

Buiten krijgt uw hout natuurlijk veel te verduren van de weersinvloeden. Daarom is het belangrijk om uw hout hier goed tegen te beschermen door het te beitsen of lakken. Na deze behandelingen kunt u het vervuild hout schoonmaken door het voorzichtig af te borstelen of af te spoelen met water. Gebruik geen hogedrukreiniger. Hiermee beschadigt u de houtnerf en slijt uw hout onnodig snel. Zorg goed voor uw hout buiten en maak het één tot twee keer per jaar goed schoon. Hierdoor kunt u onbezorgd van uw buitenhout blijven genieten. 

Hout voor buiten

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes voor de schoonmaak van hout

Naast een professionele houtreiniger vindt u ook in uw keukenkastjes schoonmaakmiddelen voor uw hout. We hebben er een paar voor u op een rijtje gezet:

 

Schoonmaakazijn
Dit bekende schoonmaakmiddel kunt u prima gebruiken om uw hout te reinigen. Los een scheutje schoonmaakazijn op in een emmer met ruim warm water. Pak een spons of doekje en doe uw hout voorzichtig af. Zorg dat uw spons of doekje niet te nat is zodat er geen water op het hout kan blijven liggen. 

 

Schoonmaakazijn + olijfolie
Een bijzonder effectieve combinatie. Voeg een paar druppels olijfolie toe aan bovenstaand mengsel en zie de kringen en vlekken in uw hout verdwijnen. Wrijf voorzichtig over de vlek of kring en laat even intrekken. Doe het vervolgens met een droge schone doek af en de vlek is weg!

 

Groene zeep
Groene zeep kan voor veel verschillende soorten hout worden gebruikt. Los de groene zeep op in water. Doe dit mengsel op een spons of doekje en maak uw hout ermee schoon. Dit is echt een middel uit grootmoeders tijd dat blijft werken. 

 

Soda
Dit middel gebruikt u op dezelfde manier als groene zeep. Laat de korrels helemaal oplossen, zodat ze niet voor krassen zorgen op uw hout. Geniet na het schoonmaken van een stralend resultaat.

Tips om uw hout te reinigen

Naast het juiste schoonmaakmiddel voor uw hout hebben we ook een paar schoonmaaktips die zorgen voor een optimaal resultaat.

  • Gebruik niet te veel water; zo gaat uw hout niet onnodig werken of uitzetten. 

  • Laat het doekje of de spons het werk doen en wrijf voorzichtig; met hard wrijven beschadigt u de structuur van uw hout.

  • Poets altijd met de nerf mee; zo blijft die mooi zichtbaar. 

Om kringen en andere vervelende vlekken te voorkomen, adviseren wij u om hout te behandelen. Dit kan door het te oliën. Zo is het hout beter beschermd. Of gebruik gewoon onderzetters, dan krijgen kringen geen kans.

Online houthandel voor uw project

Naast bovenstaande tips over hout schoonmaken, geven wij u ook graag advies over de verschillende houtsoorten en producten. Zo vindt u sinds kort ook de unieke houtsoort ayous in ons assortiment. Natuurlijk hebben wij ook de populaire houtsoorten zoals douglas of eiken. Wat u volgende project met hout ook is, bij ons vindt u alles wat u nodig heeft voor een perfect resultaat.

Kunnen wij helpen?

Wij helpen u graag op weg

T: 078 220 4230

E: info@houtdirect.nl

Of kom langs in onze showroom!