Hout impregneren voor een lange levensduur

Met deze speciale behandeling verlengt u de levensduur van hout. Daarom wordt geïmpregneerd hout ook wel verduurzaamd hout genoemd. Zo heeft u dus extra lang plezier van uw hout. In ons assortiment vindt u hout dat reeds machinaal is geïmpregneerd zoals;

Dit hout heeft een professionele behandeling gehad door een speciale machine. Zo weet u zeker dat het goed is gebeurd en kunt u direct aan de slag. Natuurlijk kunt u ook zelf uw hout impregneren. Hoe u dit doet en wat de voordelen hiervan zijn, leggen we u graag uit in deze blog.

Optimale bescherming tegen houtrot

Door hout te impregneren, gaan ook minder duurzame houtsoorten, zoals grenen en vuren, langer mee als deze buiten worden toegepast. Wanneer hout wordt geïmpregneerd, krijgt het een behandeling met een combinatie van chemicaliën, met als hoofdbestanddeel koper. Koper beschermt namelijk tegen houtrot, verwering, insecten en blauwschimmel. Het geeft een optimale bescherming aan uw hout en tuinhout. Met deze behandeling voedt en onderhoudt u het hout van binnenuit en zorgt u ervoor dat geïmpregneerd hout veel langer meegaat dan niet geïmpregneerd hout.

Stap voor stap zelf hout impregneren

 1. Zorg dat uw hout droog en schoon is. Schuur het eventueel licht op.

 2. Roer het impregneermiddel goed door.

 3. Breng het impregneermiddel onverdund aan met een van onze handige kwasten, in een dunne, gelijkmatige laag. Doe dit van boven naar beneden in banen van 1 meter, tot er een egale laag ontstaat. 

 4. Herhaal dit laag voor laag tot uw hele project is behandeld.

 5. Breng eventueel binnen 2 uur een tweede laag aan.

 6. Laat uw project 12 tot 24 uur drogen voor u het eventueel overschildert. 

 7. Geniet van een prachtig duurzaam resultaat.

2 tips van de vakman

 1. Roer ook tijdens het behandelen uw impregneermiddel goed door. Zo zorgt u dat alle delen van het middel goed kunnen hechten aan uw hout.
 2. Schuur eventueel uw project licht op voordat u het gaat impregneren. Lees in onze blog hoe u dit goed kunt doen.

Uniek houtimpregneermiddel

Houtimpregneer geeft het hout een sneldrogende coating (op waterbasis) en verlengt de levensduur van uw hout. Daarnaast is het ook de ideale ondergrondlaag voor transparant of dekkend schilderwerk. Het dringt diep in het houtoppervlak en bevordert zo de hechting van de afwerklaag. Ook maakt u het hout zo waterdicht, brandwerend en is het na de droogtijd universeel overschilderbaar. Doordat deze impregneer kleurloos is, is deze uitermate geschikt voor afwerking met een transparante beits. Het verbruik van onze houtimpregneer is ongeveer 12 - 15 m2 per liter. Weet u niet precies hoeveel u nodig heeft? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij adviseren u graag.

Goed om te weten

In Nederland worden middelen voor het behandelen van hout beoordeeld door het CTGB, ofwel het college voor de toelating van gewasbescherming en biociden. Zo weet u zeker dat hout dat in Nederland is verduurzaamd altijd veilig is.

De voordelen van hout impregneren

We hebben ze voor u op een rijtje gezet:

 • verlengt de levensduur van hout;

 • beschermt het hout tegen invloeden van buitenaf;

 • beitsen is in principe niet meer nodig;

 • u kunt het hout in elke gewenste kleur overschilderen;

 • het is ongevaarlijk voor het milieu.

Heeft u een vraag over het impregneren van hout?

Ons team van vakspecialisten staat voor u klaar. 
Stel een vraag

Duurzame keuze

Hout is een van onze belangrijkste grondstoffen. Door het te impregneren, is er een manier gevonden om de levensduur van hout te verlengen of te ondersteunen. Dit is een heel belangrijke ontwikkeling geweest voor het maken van constructies van hout. Door deze behandeling wordt de tijd dat hout meegaat aanzienlijk verlengd, het gaat bijna vijf keer zolang mee – onder dezelfde omstandigheden – dan onbehandeld hout. Hierdoor hoeft u minder vaak nieuw hout te kopen en hoeft er dus minder hout gekapt te worden. Het impregneren van hout is dus een duurzame keuze.

Aan de slag met uw project

Het unieke aan geïmpregneerd hout is dat het eigenlijk al behandeld is. U kunt dus direct aan de slag met uw project. Toch krijgen we regelmatig de vraag of geïmpregneerd hout nog behandeld moet worden. Door het impregneren begrijpen we dat er vaak vanuit wordt gegaan dat dit niet meer noodzakelijk is. Toch raden wij een vervolgbehandeling met beits wel aan; zo versterkt u het hout nog meer. U heeft hier een speciale beits voor nodig die goed hecht aan de geïmpregneerde onderlaag. Bij Houtdirect adviseren wij u hier graag over. Wilt u snel aan de slag? Bestel dan direct alles in een keer in onze online houthandel. Denk hierbij ook aan alle benodigde bouwproducten, zoals ijzerwaren en schroeven. Houtdirect is er voor uw project!

Heeft u advies nodig voor uw volgende project?

Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij denken graat met u mee. 
Contact opnemen