Veel gestelde vragen

Vurenhout

Vurenhout is een naaldhoutsoort afkomstig van de fijnspar. We kennen de fijnspar allemaal wel, omdat de jonge bomen als kerstboom worden gebruikt! Met vurenhout kunt u alle kanten op. Het is een zachte houtsoort en daardoor makkelijk te zagen, schaven en schroeven. Wist u bijvoorbeeld dat vurenhout ook gebruikt wordt voor de klankbodems van violen, gitaren en piano’s? Of dat het de belangrijkste grondstof is voor de bereiding van krantenpapier?! De fijnspar wordt gemiddeld 35 meter hoog met een takvrije stam van ongeveer 20 meter. Maar in Roemenië kunnen boomhoogten van wel 60 meter worden bereikt!
Vurenhout is een gemakkelijk bewerkbare en lichte houtsoort. Vurenhout is goedkoop, niet zwaar en erg goed te bewerken, en wordt om die reden veelal gebruikt als constructiehout. Met vurenhout kunt u alle kanten op. Het is een zachte houtsoort en daardoor makkelijk te zagen, schaven en schroeven. Het maakt niet uit wat u wilt maken van vurenhout: alle bijbehorende bewerkingen zijn gemakkelijk uit te voeren. Daarbij zijn de kosten vrij laag, ideaal dus voor kozijnen, puien, ramen, deuren, vloeren, binnen- en buitenbetimmeringen, balkhout, lijstwerk, bekistingen, schuren etc.
Vurenhout is een naaldhoutsoort afkomstig van de fijnspar. Door de lange vezels die het hout heeft, behoort deze houtsoort tot de categorie ‘zachthout’. Dat betekent dat dit type hout erg flexibel is en geen harde of scherpe splinters kent. Daardoor is dit hout ideaal te gebruiken voor een groot aantal doeleinden.
Van transparante tot meer dekkende beits voor vurenhout, bij Houtdirect vindt u diverse varianten. We raden aan om vurenhout met beits te behandelen om de levensduur te verlengen want eenmaal blootgesteld aan de buitenlucht, verkleurt het snel en krijgt het een geelbruine kleur. Na een aantal jaar vergrijst vurenhout. Vurenhout is goedkoop, licht, sterk en is gemakkelijk te behandelen met een beits om weersinvloeden te weren.
Om buiten lang plezier van uw vurenhouten constructie te hebben, moet het hout wel behandeld worden om langer mee te gaan. Onbehandeld hout is alleen geschikt voor binnen. Buiten dient het geïmpregneerd te worden, dan kan het wel 10 jaar meegaan! Extra bescherming aanbrengen is nooit verkeerd, als u het hout beitst of schildert, zal dit de levensduur verlengen. Op deze manier kunt u vuren heel goed buiten gebruiken. Het impregneren van het hout brengt nog een ander voordeel met zich mee: het helpt tegen blauwschimmel, houtrot en aantasting door insecten, zoals de boktor.
Houtdirect is gespecialiseerd in diverse soorten hout en houtproducten. We voorzien u graag van de beste materialen en geven daarbij advies op maat. Zo weet u zeker dat u kiest voor de juiste houtsoort. We streven er met onze houthandel naar om alle producten voor uw project te kunnen leveren. Zo bieden we naast houtsoorten als douglas en eiken, ook alle bouwproducten die nodig zijn om uw project te realiseren. Denk hierbij aan plaatmateriaal, ijzerwaren, fundering en poeren, schroeven en nagels en verf en afwerking. Bestel eenvoudig vurenhout online in onze webshop of bel 0416 - 760 800 voor meer informatie.
Vurenhout is een naaldhoutsoort afkomstig van de fijnspar. Dat is de commerciële naam voor de botanische soorten Picea abies of Picea excelsa, die behoren tot de familie van de Pinaceae. Het groeigebied is Europa en Noord-Azië. Vuren komt voor in uiteenlopende groeigebieden met zeer verschillende klimatologische omstandigheden. Als gevolg hiervan treedt er een grote variatie op in groeiring breedte, massa, fijnheid van de cellen en aantal en grootte van de kwasten. Een kwast, ook wel noest of knoest genoemd, is de plaats waar een zijtak aan de boom groeide.
Vurenhout is geen hardhout, het is een zachte houtsoort en daardoor makkelijk te zagen, schaven en schroeven. Vurenhout is afkomstig van de fijnspar en wordt regelmatig verward met de den, maar dit is niet juist. Op uiterlijke kenmerken zijn vuren en dennen ook moeilijk van elkaar te onderscheiden. De structuur van dennen is meestal wat grover dan van het Noord-Europese vuren. Waarschijnlijk komt de verwarring door de vaak gebruikte benaming Abies - die hetzelfde is als die van het dennengeslacht. Ook de benaming ‘Witte Noordse Den’ waarmee in Scandinavië de fijnspar wordt aangeduid zal daarin een rol spelen. In de Jurastreek staat de fijnspar bekend als faux sapin (valse dennen) en in de Vogezen als gentil sapin.
Vurenhout is ideaal constructiehout, ook voor buiten. Het is dan wel belangrijk dat u kiest voor geimpregneerd vuren of dat u het hout zelf nog behandeld met een beits of verf. Bij Houtdirect adviseren we u graag over de mogelijkheden.

Eikenhout

Deze houtsoort is geschikt voor zowel binnen als buiten en omdat het een harde en sterke houtsoort is, wordt eikenhout vaak gebruikt voor een overkapping, schuur, veranda of tuinpoort. De nostalgische kleur en de robuuste look van het hout zijn uniek. Het heeft een herkenbare, prachtige geelbruine tot donkerbruine kleur die zeer geliefd is.
Ja. Hout wordt doorgaans verdeeld in twee categorieën: hardhout en naaldhout. Hardhout is hout van loofbomen, de bomen waar bladeren aan groeien. Loofbomen groeien langzamer dan naaldbomen, wat het hout van loofbomen harder en duurzamer maakt. Hardhout wordt daarom veelal buitenshuis gebruikt.
Het klopt dat douglas hout goedkooper is dan eikenhout. Daar staat tegenover dat eiken veel duurzamer is en u er dus langer plezier van heeft. Daarnaast speelt ook de schaarste van het eikenhout mee. Bent u liefhebber van een authentieke, stoere uitstraling, dan zal eiken waarschijnlijk meer in de smaak vallen.
De meeste houten constructies voor buitenverblijven worden gemaakt van onbewerkt eiken. Eikenhout kleurt op termijn van lichtgeel naar licht tot donker grijs. Juist in de constructies die veel wind en zon vangen, komt de kleur mooi naar voren. Eiken is een prachtige, eigentijdse hardhoutsoort. Het heeft een authentieke, natuurlijke en rustieke uitstraling. Daarnaast heeft het ook de eigenschap altijd te blijven werken, dus daar dient u bij constructies rekening mee te houden.
Ben bij eikenhout voorzichtig met het monteren van schroeven en ijzerwaren. Eiken heeft namelijk een unieke eigenschap die andere houtsoorten niet bezitten: in contact met ijzer kunnen er zwarte vlekken ontstaan in het hout door de werking van het in het eiken aanwezige looizuur. Contact met staal tijdens het vervoer van het eikenhout kan zelfs al voor zwarte vlekken zorgen. In contact met ijzer gaat het looizuur een reactie aan waardoor op het hout donkerblauwe en zwarte vlekken ontstaan. Deze zullen na verloop van tijd verminderen als het hout vergrijst. Bij het monteren van eikenhout is het daarom belangrijk om roestvrijstalen materialen te gebruiken. Voordeel van deze bijzondere reactie op het hout is de prachtige, robuuste uitstraling waar u nog jarenlang plezier van zult hebben.
U herkent Europees eikenhout aan de geelbruine tot donkerbruine kleur. Ook is het te herkennen aan de grove nerf en rechte draad.
Voor elke houtsoort geldt zonder uitzondering dat hout ontvetten en schuren essentieel zijn voordat het hout goed kan worden geverfd. Eén van de bekendste middelen voor klusjes als hout ontvetten is ammoniak. Je voegt één of twee dopjes toe aan een emmer water van 5 liter en je kunt aan de slag. Gebruik beslist geen pure ammoniak. Wilt u liever een product dat iets veiliger is, kies dan voor St. Marc.
Houtdirect is gespecialiseerd in diverse soorten hout en houtproducten. We voorzien u graag van de beste materialen en geven daarbij advies op maat. Zo weet u zeker dat u kiest voor de juiste houtsoort. We streven er met onze houthandel naar om alle producten voor uw project te kunnen leveren. Zo bieden we naast houtsoorten als douglas hout, vurenhout en eikenhourt, ook alle bouwproducten die nodig zijn om uw project te realiseren. Denk hierbij aan verf en beits. Eikenhout is een prachtige solide basis voor uw volgende project!
Eikenhout is afkomstig uit verschillende plekken in de wereld. Zo is er Amerikaans eiken, Europees eiken en Japans eiken. Amerikaans wit eiken is lichter van kleur en Amerikaans rood eiken is rozer van kleur, zachter en grover van nerf. Het Japans eiken heeft een fijne spiegel en is licht van kleur. Ook binnen Europa is er nog veel verschil tussen de eikensoorten. Europees eiken is het traditionele eikenhout, waarvan onder andere de klassieke eiken meubelen en houtsculpturen worden gemaakt.
Eikenhout valt in de duurzaamheidsklasse 2. Eiken is daarmee één van de duurzaamste loofhoutsoorten die groeit in Europa. Deze houtsoort is tijdloos en ook zeer breed toepasbaar. We komen eiken tegen in vrijwel ieder huis, bijvoorbeeld als eiken vloerdelen of als meubel. Maar eiken is natuurlijk ook zeer geschikt voor houtconstructies buiten, denk aan houten gevelbekleding of zelfs scheepsbouw. Eiken is hard, maar een van de fijnere eigenschappen is, dat het hout met scherp gereedschap goed te bewerken valt.
Schaaldelen, ofwel eikenhout met schors of boomstamplanken, zijn perfect voor als u op zoek bent naar een landelijke, natuurlijke uitstraling voor een meubel of wand. U kunt de planken gebruiken voor schuttingen, gevelbetimmering, skihutten, carnavalswagens, festival aankleding of decors. Schaaldelen bieden dus heel veel mogelijkheden! Vraag naar de toepassingen bij Houtdirect.
Iedere houtsoort heeft zijn voor- en nadelen. Zo is eikenhout duurzamer dan douglas hout, maar dit ziet u dan ook weer terug in de prijs. Douglas hout is recht en stabiel en eenvoudiger te verwerken dan eiken. Laat u dus voordat u van start gaat met een nieuw project en de materialen gaat aanschaffen, adviseren door Houtdirect. Onze houtkenners hebben heel veel kennis van de diverse toepassingen en zij kunnen u adviezen op maat geven.

Hout & Tuinhout

Hout is ingedeeld in verschillende sterkteklassen. De sterkteklasse geeft een goed beeld van de verwachte levensduur van het hout. Zo staat sterkteklasse 1 voor 'zeer duurzaam' met een verwachte levensduur van ongeveer 25 jaar. En sterkteklasse 5 staat voor 'zeer weinig duurzaam' met een levensduur van maximaal 5 jaar. Voor een houten constructie voor buiten, is het dus het beste om te kiezen voor hout met een duurzame sterkteklasse. Douglashout valt bijvoorbeeld in duurzaamheidklasse 3 en Vurenhout in duurzaamheidklasse 5. Duurzaamheidklasse 1 is bijvoorbeeld Azobé en Eiken hout valt in klasse 2-3.
Er zijn harde en zachte houtsoorten, waarbij de sterkteklasse de verwachtte levensduur aangeeft. Hout wordt meestal in twee groepen verdeeld, loofhout en naaldhout. Het loofhout is afkomstig van loofbomen en wordt ook wel hardhout genoemd. Maar er zijn ook loofbomen die heel zacht hout leveren, zoals de linde, populier en wilg. De boomsoort speelt een rol voor de hardheid, maar het ligt ook aan het groeiklimaat. Een van de meest gebruikte houtsoorten op dit moment is tropisch hardhout. U kunt ook kiezen voor Europees hardhout, wat kwalitatief gezien niet onder doet voor de tropische hardhoutsoorten en wat u betreft de levensduur goed met elkaar kunt vergelijken. De bekendste houtsoorten die u in Europa vindt zijn eikenhout, douglas, robina en tamme kastanje. Dan hebben we in Europa ook nog het naaldhout, zoals houtsoort, douglas, lariks, grenen hout, vurenhout, grove den en de fijnspar. Er zijn nog vele andere houtsoorten op te noemen. Maar welke houtsoorten zijn nu het meest geschikt als constructiehout of hout voor een veranda? Vraag het aan de houtspecialisten van Houtdirect! Contactformulier.
De levensduur van uw houten schutting zal in grote mate afhangen van de gekozen houtsoort en of het hout is behandeld met een goede beits of verf. Daarnaast kunt u kiezen voor geïmpregneerd hout, waardoor de schutting beter beschermd is tegen vocht en ongedierte. Een andere belangrijke factor voor de levensduur van houten schuttingen is het contact met de grond; als het hout vaak in contact komt met vochtige grond, zal het sneller gaan rotten. Vandaar dat de schutting vaak op beton wordt gezet, vaak in combinatie met betonpalen of houten palen. In de webshop van Houtdirect vindt u verschillende houtsoorten die geschikt zijn voor een schutting, van eikenhout tot geïmpregneerd vurenhout.
Als u hout wilt behandelen met verf of een beits, is het aan te raden om voordat u begint, het hout te ontvetten. Het doel van ontvetten is om een goede hechting te krijgen tussen een ondergrond en de verf of beits. Wanneer u vuildeeltjes niet verwijdert voordat u begint met verven, zal er nooit een goede hechting tot stand komen. Een gevolg kan zijn dat je later afbladdering krijgt van je verflaag of dat het verfwerk er simpelweg niet strak uitziet. De bekendste middellen om te ontvetten zijn ammoniak, Dasty en StMarc. Het zijn sterke chemische middelen, dus ga voorzichtig te werk.
Gaat u zelf aan de slag met het verven van hout? Zorg dan voor een goede voorbereiding. Er is een verschil tussen binnen of buiten schilderen, maar voor allebei geldt dat het resultaat het beste uitpakt op zo droog mogelijk hout. Vervolgens schuur en ontvet u het hout. Bovendien is dit een goed moment om het hout op beschadigingen te controleren en gaten met een houtvuller weg te werken. Bij Houtdirect adviseren we onze klanten tevens altijd om vervolgens gebruik te maken van een primer of grondlaag. Die maakt de hechting net iets beter, het schildert lekkerder en de opbouw van de lagen zorgt voor een mooier eindresultaat. Dit mag best wel een paar keer herhaald worden, in totaal drie lagen primer aanbrengen is prima. De grondverf heeft natuurlijk niet de kwaliteit van de lakverf, dus daar moet u even doorheen kijken. Zodra de verf is aangebracht, kunt u genieten van een prachtig resultaat!
Niet al het hout is timmerhout en geschikt hout voor een overkapping. Als u een houten overkapping, veranda of tuinhuis wilt bouwen, dan wordt er meestal gekozen voor Douglas hout. Dit heeft de beste prijs kwaliteit verhouding. Maar soms wordt er ook gekozen voor eikenhout om mee te bouwen. Bij Houtdirect hebben we alle expertise in huis om u een persoonlijk advies te geven. Neem contact op of bel 0416 760 800.

Verzending & levering

Vanuit onze webshop kunt u artikelen toevoegen aan uw winkelwagentje. U kunt uw winkelwagentje bekijken door rechts bovenin op uw mandje te klikken. Heeft u alle artikelen die u wilt bestellen toegevoegd aan uw winkelwagentje? Ga dan naar uw winkelwagentje en klik op 'Ga verder met bestellen'.

Op de volgende pagina vragen wij om uw contactgegevens, of u de bestelling wilt laten thuisbezorgen of afhalen, en de gewenste betaalmethode. Door vervolgens op 'Afrekenen' te klikken, wordt u doorgestuurd naar de beveiligde online betaalomgeving. Zodra u betaald heeft, wordt u teruggeleid naar een bedankpagina op onze website. Uw bestelling is dan voltooid.

Zodra uw bestelling is voltooid, ontvangt u van ons een bevestigingsmail met de details van uw bestelling.
Wij proberen bestellingen z.s.m. aan onze klanten uit te leveren. Mocht het een keer voorkomen dat een product niet op voorraad is, dan nemen wij direct contact met u op.


Bij afhalen

Wij streven ernaar om u binnen een dag na uw bestelling een e-mail te sturen met de datum waarop uw bestelling kan worden afgehaald, en zullen deze datum telefonisch of per e-mail aan u bevestigen.
 

Bij bezorging op locatie

Wij streven ernaar om u binnen een dag na uw bestelling een e-mail te sturen met de verwachte leverdatum. Vervolgens ontvangt u uiterlijk de avond voor levering van ons een e-mail met het tijdvak waarbinnen u de bestelling kunt verwachten.
Uw bestelling wordt door onze vervoerder netjes bij u voor de deur afgeleverd. Wanneer u houtproducten heeft besteld, dient u in ogenschouw te nemen dat het afleveradres waar uw bestelling afgeleverd gaat worden, goed bereikbaar is voor een grote vrachtwagen. Mocht dit niet het geval zijn, vragen wij u om hier met ons contact over op te nemen zodat we een passende oplossing voor u kunnen vinden.

Let op : Levering Waddeneilanden geldt een toeslag, dit in overleg. Stadcentra kunnen en mogen wij vaak niet komen met vrachtwagen. Dit transport kan geweigerd worden of met toeslag op een alternatieve manier verzorgd worden. 
Wanneer u een spoedbestelling wil plaatsen, kunt u het beste van tevoren telefonisch contact met ons opnemen. Wij kunnen dan bij u aangeven of het mogelijk is om de door u gewenste artikelen eerder te leveren.

Wilt u materialen juist later laten leveren, dan kunt u dit als opmerking aangeven bij uw bestelling of telefonisch contact met ons opnemen. Wij zorgen er dan voor dat uw bestelling op het door u gewenste moment wordt bezorgd/kan worden afgehaald.

Retourneren

Ja, u heeft 14 dagen de tijd om zonder opgaaf van redenen het product te retourneren, ingaande op de dag van ontvangst van het product. Het product kan alleen ongebruikt en, indien mogelijk, in originele verpakking geretourneerd worden. Wij vragen u hiervan melding te maken voordat u het product naar ons retourneert.

De kosten voor retournering van producten zijn voor eigen rekening. Wel kunnen wij de retourzending eventueel voor u verzorgen tegen de op dat moment geldende tarieven van onze vervoerder. Wilt u hiervan gebruikmaken, dan kunt u per mail of telefonisch contact met ons opnemen.
Zijn één of meerdere van de geleverde producten beschadigd of defect, neem dan direct contact met ons op. Wij zorgen dan voor een passende oplossing.

Klachten afhandeling

Wanneer u een klacht heeft over één van onze geleverde producten staan wij voor u klaar om u zo zorgvuldig mogelijk te helpen.
U kunt contact opnemen met ons op het volgende nummer 0416-760800

Planken

Hout voor planken is er in vele varianten. Houten planken zijn naast palen en balken de meest verkochte modellen. Bij Houtdirect verkopen we douglas en vurenhout planken en planken van geschaafd eiken en ruw eiken. Met planken van douglas, eiken of vurenhout bieden we bij Houtdirect een ruime keuze aan houtsoorten. Iedere houtsoort heeft weer zijn eigen kenmerken. Zo hebben planken van douglas hout - een van de hardste naaldhoutsoorten - een goede buigweerstand. De gemiddelde levensduur is maar liefst 15 jaar! Eikenhout is oersterk: deze houtsoort is geschikt voor zowel binnen als buiten omdat het een harde houtsoort is. Daarom wordt eikenhout vaak gebruikt voor een overkapping, schuur, veranda of tuinpoort. Vurenhout is minder duurzaam, maar heeft weer andere voordelen. Zo droogt het snel en laat het zich zowel met de hand als machinaal gemakkelijk bewerken. Dit maakt het tot ideaal constructiehout. Ondanks het soms wat ruwe oppervlak, is vurenhout gemakkelijk verzaagbaar, waardoor het ook geschikt is voor snij- en schilfineer. Het is bovendien makkelijk te verlijmen. Heeft u advies nodig over welk hout voor planken het meest geschikt is voor uw project? Aarzel dan niet om contact op te nemen, onze houtspecialisten helpen u graag op weg!
U kunt planken op verschillende manieren aan een wand bevestigen. Dit kan met stevig bevestigingsmateriaal, zoals een wandsteun of beugels. Of u kiest voor de zogenaamde 'blinde' of 'zwevende' bevestiging. De plank is dan aan de wand bevestigd zonder dat de schroeven zichtbaar zijn. Voor beide opties is het belangrijk om lange, dikke schroeven en pluggen te gebruiken die het nodige gewicht aankunnen. Daarbij kan een zwevende plank iets minder gewicht aan dan een plank die bijvoorbeeld bevestigd is met een wandsteun, waarbij het gewicht beter verdeeld kan worden.
Een bekisting wordt gemaakt voor het storten van beton. Hiervoor is het natuurlijk wel belangrijk om de juiste materialen te gebruiken, want het moet natuurlijk te allen tijde voorkomen worden dat de bekisting onverwachts knapt. Zorg dat de houten planken goed aan elkaar bevestigd zijn voordat u deze waterpas in de grond plaatst. Tips nodig over welke planken te gebruiken voor bekisting? Vraag het na bij ons professionele team, zij kunnen u prima adviseren!
Hardhouten of composiet planken voor uw terras geven uw tuin een warme, rustige en gezellige sfeer. Iedere tuin fleurt op van een terras aangelegd met het mooiste terrashout! Houtdirect biedt alles wat u nodig heeft voor het bouwen van uw eigen terras of vlonder. Alle eikenhouten terrasdelen, Supradeck terrasdelen en padouk terrasdelen zijn met slechts een paar muisklikken te bestellen in de overzichtelijke webshop. In onze showroom in Waalwijk staan verschillende terrasplanken tentoongesteld, zodat u op afspraak de producten voor aankoop kunt bekijken. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice en informeer naar de mogelijkheden. Met het juiste hout voor buiten wordt uw tuin nog aangenamer!
Houdt u van een beetje privacy in de tuin? Dan zijn schuttingplanken de uitkomst! Met een mooie omheining van hout kunt u met lekker weer voortaan rustig buiten zitten. De schuttingplanken van Houtdirect zijn er in douglas en vurenhout, geïmpregneerd en onbehandeld, bezaagd en geschaafd en in naturel of zwarte kleur. Keuze genoeg dus!
Voor planken als dakbedekking, ook wel dakbeschot genaamd, wordt meestal douglas hout of vurenhout gebruikt. Blijft de dakbedekking zichtbaar, bijvoorbeeld bij een balkenplafond? Dan genieten eikenhouten planken meestal de voorkeur. Het dakbeschot draagt de last van de dakpannen, maar ook van eventuele zonnepanelen. Het is dus belangrijk om vooraf deskundig advies in te winnen over welke planken als dakbedekking het beste zijn. Neem contact op met Houtdirect, wij kijken graag met u mee!
 
Altijd leuk, zo'n houten plank aan de muur voor fotolijstjes, een schilderijtje en ander bijzondere aandenken. Daarnaast is het altijd een stijlvolle ruimtewinner. Op zich is iedere houten plank geschikt om op te hangen aan de wand. Vergeet hierbij nooit om deze te behandelen met verf of beits, voor een mooie afwerking en om de duurzaamheid te verhogen. Bij Houtdirect kunt u terecht voor planken van eikenhout, douglas hout, vurenhout en eikenhout meubelhout, ruw én geschaafd.

Balken

Houten balken zijn de onmisbare basis voor een stevige dakconstructie. Denk aan een schuur, carport of overkapping van de veranda. Eiken en douglas balken gaan jarenlang mee, mits u deze behandelt ter bescherming van vocht en vuil. De meeste houten balken in het assortiment van Houtdirect zijn zowel geïmpregneerd als onbehandeld te bestellen. We hebben een ruim aanbod met verschillende dikte, breedte, lengte maten van douglas en eiken balken.
Bent u van plan om zelf een zolder te maken? Of een schuur, carport of overkapping van de veranda? Dan zijn houten balken, planken en plaatmateriaal onmisbaar. U zult om te beginnen zelf de balklaag verdeling moeten bepalen. Dit vergt naast een constructieve rekensom ook een stukje inzicht. Eiken en douglas balken zijn prima geschikt voor een zoldervloer en gaan jarenlang mee, mits u deze behandelt ter bescherming van vocht en vuil. De meeste houten balken in het assortiment van Houtdirect zijn zowel geïmpregneerd als onbehandeld te bestellen.
Bij Houtdirect bieden we een breed aanbod aan eiken balken. Eiken balken geven uw schuur, kapschuur, veranda of overkapping een nostalgische look. Eiken balkwerken worden van oudsher toegepast bij de bouw van boerderijen, huizen en bijgebouwen en zorgen voor een karakteristieke uitstraling van constructies. Douglas balken kunt u weer herkennen aan de licht geelbruine kleur die op den duur verkleurt en een prachtige oranjeachtige gloed krijgt. Uiteindelijk zal dit zonder behandeling vergrijzen. Het is een kwestie van smaak of u voor behandeling kiest en welke uitstraling uw voorkeur heeft. Laat u hierover vooraf goed adviseren. Onze houtspecialisten vertellen u er graag meer over!
Vanwege de robuuste, stoere uitstraling van Douglas hout, wordt deze houtsoort vaak gekozen voor de balken voor een carport. Maar eikenhout is natuurlijk ook geschikt voor iedere overkapping. Ieder type hout heeft namelijk een unieke kleur en uitstraling. Douglas of eikenhout balken gaan jarenlang mee, hebben weinig onderhoud nodig en zijn eenvoudig te bewerken.
Om houten balken met elkaar te verbinden zijn er verschillende mogelijkheden. Ten eerste is er altijd de optie om te kiezen voor houtlijm. Maar als het om een grotere constructie gaat waarbij stevigheid en betrouwbaarheid een vereiste zijn, is lijm natuurlijk niet voldoende. Dan kiest u voor rvs hoekverbindingen of bijvoorbeeld een gordinglas, wat overigens ook de oplossing is om balken te verlengen.

Palen

Als u een nieuwe veranda, afdak, gevel, tuinhuis of tuinafscheiding gaat maken, zijn houten palen van goede kwaliteit onmisbaar. Palen van douglas- of eikenhout zijn te gebruiken voor zowel dragende als niet-dragende constructies. Met de juiste behandeling gaat het hout jaren mee! Bij Houtdirect hebben we een ruim aanbod van verschillende dikte, breedte, lengte maten van douglas en eiken palen.
Soms is het aan te raden om voor een fundering houten palen te gebruiken. Dit hangt af van de bodem waar de constructie wordt geplaatst. Als de bodem niet genoeg stevigheid biedt, kunt u ervoor kiezen om een stevigere fundering te leggen met behulp van palen. Deze worden dieper de grond in geslagen en bereiken daardoor stevigere grondlagen. Dit komt de basis van de constructie zeker ten goede. Als algemene richtlijn wordt aangehouden, dat wanneer de zandlaag dieper dan drie meter ligt, u een fundering op palen nodig hebt.
Houten palen zorgen voor een stevige constructie en een robuuste uitstraling. Voor het plaatsen van een schutting is het belangrijk dat u een stabiele tuinpaal gebruikt en deze combineert met schuttingplanken. Voor een langere levensduur, raden wij bij Houtdirect altijd aan om de houten palen te behandelen met een goede beits of verf.
Voor het plaatsen van een vlonder heeft in in het geval van een ‘onstabiele ondergrond’ - een ondergrond van zwarte aarde, klei of veen - ondersteuning van houten palen nodig. De balken die worden gebruikt om de vlonder op te plaatsen, moeten worden gefundeerd op palen. In lijn met de balken plaatst u deze palen met een tussenruimte van telkens 100cm, afhankelijk van de bodemgesteldheid en het type balk en paal. U kunt de palen met een handboor, motorboor of pneumatische palenrammer in de grond plaatsen. De palen moeten ongeveer 50 tot 80cm in de grond staan. Bij veengrond of langs de waterkant moeten de palen vaak nog verder de grond in.
U kunt de palen met een handboor, motorboor of pneumatische palenrammer in de grond plaatsen. Als u tips wil over welke houtsoort het beste geschikt is of de hoeveelheid benodigde houten palen voor uw project, staat het enthousiaste team van Houtdirect voor u klaar om advies te geven!
Om houten palen recht in de grond te plaatsen, is draad of koord om de lijn van de palen uit te zetten onmisbaar. U begint met het plaatsen van de begin-, de hoek-, en de eindpalen en spant daarlangs een draad. Boor vervolgens de gaten langs de lijn op de afgemeten afstand. Plaats de paal met de rechte kant naar de uitgezette lijn toe. Sla met een houthamer de paal de laatste 10 tot 15 centimeter in de grond en voilà: het resultaat is een rechte lijn houten palen!
Een schutting bestaat uit panelen of planken, bevestigd aan palen die in of op de grond zijn verankerd. Maar het is ook mogelijk om een schutting volledig van houten palen te maken. Zo ontstaat er een sfeervolle, natuurlijke tuinafscheiding en creëert u beschutting naast bijvoorbeeld een terras. Voor een speels effect kunt u ervoor kiezen om de houten palen op verschillende hoogtes boven de grond te plaatsen. Meer tips? Bij Houtdirect adviseren we u graag!
Iedere houtsoort zijn eigen kenmerken en daardoor kan de geschiktheid voor gebruik van het hout verschillen. Maar het eerste criterium waar vaak op wordt gelet is de duurzaamheid. Hardhout staat bekend om de langere levensduur tegenover zachtere houtsoorten zoals grenenhout en vurenhout. Geïmpregneerd hout is een oplossing om de duurzaamheid te verlengen, aangezien het impregneermiddel beschermd tegen schimmels, vocht en insecten.

Douglas hout

Ja, dat kan zeker. Het is wel zaak om het douglas hout goed te onderhouden voor een langere levensduur. Vaak wordt er gedacht dat tuinhout veel onderhoud nodig heeft. Maar dit is niet het geval als u voor een juiste afwerking kiest, zodat het hout minder hinder heeft van natuurlijke vijanden zoals UV-licht, blauwschimmel, vocht, algen en houtrot. Kies voor een kwalitatief hoogwaardige beits of impregneer. Hierdoor kan het douglas hout zelfs tot tien jaar lang onderhoudsvrij blijven! Houdt u van de karakteristieke grijze uitstraling van het terras, de gevel of ander tuinhout? Dan volstaat een jaarlijkse schoonmaakbeurt met een borstel.
Douglas is, dankzij de gunstige sterkte-eigenschappen en de grote afmetingen waarin het te koop is, voor zeer veel toepassingen geschikt. Het wordt binnenshuis veel gebruikt als lambrisering, vloeren, plafonds en wandbekleding. Buiten wordt douglas hout gebruikt voor veranda’s, pergola's, vlonders, meubels en schuttingen.
De rechte lange nerf is ook een pluspunt, want dit brengt met zich mee dat douglas hout heel sterk, recht en stabiel is. Heeft u eenmaal uw project afgerond en een prachtige constructie gerealiseerd? Dan is het zaak om deze goed te onderhouden voor een langere levensduur. Vaak wordt er gedacht dat tuinhout veel onderhoud nodig heeft. Maar dit is niet het geval als u voor een juiste afwerking kiest. Afwerking die beschermt tegen vocht en die het hout zijn kleur en stabiliteit laat behouden. Kies hiervoor een kwalitatief hoogwaardige beits of impregneer. Hierdoor kan het zelfs tot tien jaar lang onderhoudsvrij blijven! Houdt u van de karakteristieke grijze uitstraling van het terras, de gevel of ander tuinhout? Dan volstaat een jaarlijkse schoonmaakbeurt met een borstel.
Een van de belangrijkste eigenschappen is de duurzaamheid van dit hout: douglas is een van de hardste naaldhoutsoorten, met een goede buigweerstand. De gemiddelde levensduur is maar liefst 15 jaar! De meeste zachte houtsoorten zijn van mindere kwaliteit dan hardhout. Douglashout is hierop een mooie uitzondering. Douglas is namelijk ontzettend sterk en zelfs een van de meest duurzame houtsoorten die in Europa te vinden zijn. De houtsoort is vrij hard, maar desondanks is het wel een zachthout. Dit heeft te maken met de manier waarop de bomen zich voortplanten, en niet met hoe hard het hout is. Hardhout komt van de loofbomen af en niet van de naaldboom.
Externe invloeden zoals UV-licht, blauwschimmel, vocht, algen en houtrot dragen bij aan de vergrijzing van douglashout. Bent u geen liefhebber van de vergrijzing van douglas hout? Dan kunt u het hout behandelen met een kwaliteitsbeits of kleurloze UV-beschermer. Beits is verkrijgbaar in diverse tinten, dus u kunt zelf een keuze maken qua dekkingspercentage. Als tip raden we u aan om eerst de kleur te testen middels een proefverpakking, zeker als het om een groter oppervlak gaat.
Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen de uit Noord-Amerika ingevoerde Oregon pine en de Europese douglas. Toch gaat het om dezelfde soort. Oregon pine of Europese douglas zijn de commerciële namen voor de botanische soort Pseudotsuga menziesii. Dit kan verwarrend zijn, het zit als volgt: het in Noord-Amerika gegroeide hout heet in Noord-Amerika douglas fir. Het uit Noord-Amerika geïmporteerde douglas fir wordt hier in de handel Oregon pine genoemd. Het in West-Europa gegroeide hout wordt douglas genoemd.
Voor douglas hout gebruikt u zelfborende verzinkende RVS schroeven of schroeven met speciale Anti-Roest-coating. Hierbij hoeft u niet voor te boren. De schroeven zijn namelijk voorzien van een boorpunt.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u het douglas hout dekkende kleur wilt geven. Dan is het verven met een dekkende verf de enige oplossing. Het is belangrijk om geschikte verf voor douglas hout te kiezen. Bij normale verf kan het gebeuren dat dit snel gaat afbladderen. Let er bij het verven op dat u dit bij de juiste weersomstandigheden doet. Natuurlijk niet in de regen, maar ook niet in de volle zon. Het is namelijk belangrijk dat de verf of beits gelijkmatig kan drogen. Kijk in onze webshop en bestel rechtstreeks online de juiste verf voor uw douglas project!
Houtdirect is gespecialiseerd in diverse soorten hout en houtproducten. We voorzien u graag van de beste materialen en geven daarbij advies op maat. Zo weet u zeker dat u kiest voor de juiste houtsoort. We streven er met onze houthandel naar om alle producten voor uw project te kunnen leveren. Zo bieden we naast houtsoorten als douglas hout, vurenhout en eiken, ook alle bouwproducten die nodig zijn om uw project te realiseren. Denk hierbij aan verf en beits. We geven u graag advies over het onderhoud en verkopen speciale beits om eventuele vergrijzing tegen te gaan, zodat de mooie zalmkleurige tot roodachtige bruine kleur van deze houtsoort behouden blijft. Het is prachtig om te zien hoe mooi het hout verkleurt in diepe roodtinten door de zon. Douglas hout is een prachtige solide basis voor uw gevel, overkapping en terras!
e keuze van de behandeling met verf of beits, hangt af van persoonlijke voorkeur, maar ook het doel van de houten constructie. In hoeverre moet het hout beschermd zijn tegen invloeden van buitenaf? Op het moment dat gekozen wordt voor een dekkende verf dan is de uitstraling van het douglashout volledig verdwenen. Met reguliere transparante of semi-dekkende beitsen, blijft de natuurlijke uitstraling van het Douglas hout zichtbaar.
Rond 1830 voerden Groot-Brittannië en Duitsland de douglasspar in als parkboom. Begin 20ste eeuw werden de eerste bossen aangeplant maar het duurde tot na de tweede wereldoorlog voordat de economische waarde van douglas hout pas echt werd ontdekt. Tegenwoordig is het groeigebied grotendeels verspreidt over Frankrijk en Duitsland en in mindere mate over Groot-Brittannië, Spanje, België, Nederland, Italië en Ierland. Mooi meegenomen: de Europese douglas heeft een groot aanpassingsvermogen en is daardoor tegenwoordig de belangrijkste houtsoort voor herbebossing.