Hout schuren voor een perfect resultaat

Een goed begin is het halve werk

Voordat u kunt beginnen aan uw project met hout is het belangrijk dat het goed bewerkbaar is. Daarom adviseren wij om uw hout op de juiste manier te schuren. Hiermee verwijdert u de bovenste laag van het houtoppervlak. Ruw hout maakt u zo glad of reeds gelakt hout maakt u zo weer bewerkbaar. In onze online houthandel vindt u diverse houtsoorten voor binnen en buiten. Ook vindt u hier reeds geschaafde houtsoorten, zoals eiken meubelhout of meranti. Deze zijn professioneel geschaafd en hoeft u alleen nog maar lichtjes op te schuren. Zo kunt u snel aan de slag met uw project.

Waarom hout schuren?

Er zijn drie redenen waarom u hout kunt schuren:

  1. gladmaken van hout;

  2. ruw maken van hout;

  3. verwijderen van bestaande afwerking of verf.

Wanneer hout door de jaren heen ruw wordt, kunt u ervoor kiezen om het weer glad te maken door het te schuren. Ook het tegenovergestelde kunt u bereiken met schuren: het hout opzettelijk ruw maken, zodat de beits, olie of lak beter kan hechten. De derde reden is noodzakelijk wanneer u een nieuwe lak of olielaag wilt aanbrengen op uw hout. Zo kan de nieuwe afwerking goed aan het hout hechten.

Wat moet u weten

Wanneer u een glad oppervlak wilt, zijn er altijd meerdere schuurbeurten nodig. Begin altijd met een groffe schuurbeurt. Vervolgens kunt u kiezen voor een gemiddelde of fijne schuurbeurt. Schuur altijd met de nerf mee. Wanneer u tegen de nerf in schuurt, kan dit schade aan het hout veroorzaken. Door het hout nat te maken, gaan de houtvezels overeind staan. Dit maakt het eenvoudiger om te schuren. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor het juiste gereedschap. Met de hand hout schuren kan prima wanneer het oppervlak klein is. Maar het is vaak erg moeizaam werk. Een schuurmachine is meer geschikt voor grote oppervlakken. Dit scheelt u tijd en kramp in uw hand. Na de behandeling met de schuurmachine kunt het eventueel nog licht bijwerken met een schuurblokje of schuursponsje.

Wilt u hout schilderen?

Dan is een grove schuurbeurt voldoende als voorbereiding. Heeft u nog meer vragen? Stel ze aan onze vakmensen. 

Stel een vraag

Kies de juiste korrel

Om goed te kunnen schuren heeft u het juiste schuurpapier nodig. De korrel beschrijft de kwaliteit van het papier. Met een lager aantal korrels wordt er meer materiaal weggeschuurd. Dit gebruikt u voor een groffe schuurbeurt. Bij een hoger aantal korrels gebeurt het tegenovergestelde. Zo geeft u het hout een fijne schuurbeurt. We hebben de korrels schuurpapier en hun toepassingen voor u op een rijtje gezet:

  • 40 - 80 korrels: hiermee verwijdert u snel veel materiaal. Ideaal om verfresten mee te verwijderen.

  • 100 - 150 korrels: dit is een gemiddelde korrel waar u een dun laagje lakresten mee verwijdert. 

  • 180 - 220 korrels: dit fijne schuurpapier is goed om krassen op hout mee te verwijderen. Zo geeft u het een fijne schuurbeurt.

  • 320 - 400 korrels: met deze zeer fijne korrels verwijdert u kleine krasjes in uw hout.

Tip van de vakman

In het hout kunnen onregelmatigheden zitten. Deze hebben vaak maar een fijne schuurbeurt nodig. Doe dit voorzichtig en controleer het resultaat regelmatig tussendoor. Zo voorkomt u dat er deuken ontstaan in uw hout.

Denk ook aan uzelf wanneer u gaat schuren

Bij hout schuren komen er veel stofdeeltjes vrij die terecht kunnen komen in uw longen. Dit geldt vooral wanneer u een schuurmachine gebruikt. Daarom zijn deze tegenwoordig verplicht uitgerust met een afzuiginstallatie. Dit is niet alleen goed voor uw gezondheid, maar ook voor het stofgehalte in de ruimte. Wij raden daarnaast aan om een ademhalingsmasker te dragen. Het vallend schuurstof kan ook schade toebrengen aan het hout; dit wilt u natuurlijk niet. Bescherm u en uw hout daarom goed tijdens het schuren.

Door naar de volgende stap in uw project

Wanneer uw project goed is geschuurd, is het tijd voor de volgende stap. Want het is belangrijk dat uw hout goed wordt beschermd tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast wilt u ook de kleur en uitstraling behouden. Afhankelijk van uw houtkeuze en of het project voor binnen of buiten is, kunt u het hout een gepaste behandeling geven. In onze blogs over hout oliën, beitsen, lakken en verven, kunt u lezen hoe u dit goed zelf kunt doen. Ook geven we u tips voor een perfect resultaat. Heeft u nog vragen over hout schuren? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij geven u graag passend advies.

Kunnen wij helpen?

Wij helpen u graag op weg

T: 078 220 4230

E: info@houtdirect.nl

Of kom langs in onze showroom!