Akupanels als houten wandbekleding in uw interieur

Met Akupanels haalt u meerdere voordelen in huis. Deze houten wandbekleding is niet alleen een warme, eigentijdse manier om uw inrichting te stylen. Er is ook nog het verrassende geluidsdempende effect. En het mooie aan dit alles? U kunt de panelen prima zelf monteren!

Wat galm doet met sfeer

Iedereen kent wel zo’n ruimte waar het geluid hinderlijk weergalmt. Een woonkamer of keuken wordt er meteen een stuk ongezelliger door; in een restaurant volgt u bijna letterlijk de gesprekken van een paar tafels verderop; meetings verlopen minder efficiënt doordat vragen herhaald moeten worden.

Houten muurbekleding als geluidsdemping

Dat galmen werkt zo: geluidsgolven worden normaal door harde oppervlakken weerkaatst, zoals wanden en plafonds. Vandaar ook dat lege ruimtes zo hol klinken. Inrichting en aankleding van een binnenruimte lossen dit gedeeltelijk op, doordat meubels en stoffering de geluidsgolven absorberen. In sommige ruimtes blijft het probleem echter toch in meer of mindere mate aanwezig. Bijvoorbeeld doordat de plafonds heel hoog zijn. Of omdat u van een minimalistische inrichting houdt. Akupanels kunnen dan een uitkomst zijn. Sterker nog, door hun strakke design passen ze prima bij dergelijke interieurs.

Akupanels – wandbekleding van houten latten

Zoals de naam al een beetje verraadt, gaat het om panelen die de akoestiek in een ruimte enorm verbeteren. De panelen bestaan uit houten lamellen die gemonteerd zijn op vilt van gerecycled plastic. Bekleedt u hiermee een muur of plafond, dan worden de geluidsgolven door de lamellen gebroken. Vervolgens wordt een deel van het geluid ook nog geabsorbeerd door het vilt eronder. U kunt optioneel achter de panelen nog een isolatielaag aanbrengen voor een extra geluidsabsorberende werking. Akupanel werkt dus hetzelfde als bijvoorbeeld lampen, boekenkasten en tapijten. Het verschil? Ze nemen zelf nauwelijks ruimte in. Tegelijkertijd nemen ze wel de geluidsreflectie van een groot oppervlak weg. Het effect is daardoor maximaal.

Wandbekleding van hout, stijlvol en functioneel

Wilt u ook ervaren dat geluid prettig gedempt wordt, zodat u op een fijne manier gesprekken kunt voeren en echt tot rust komt? En bij voorkeur ook nog op een smaakvolle manier? Overweeg dan Akupanels. Deze wandbekleding van houten latten – overigens ook prima geschikt om er plafonds mee af te werken – is dé oplossing voor uw woonkamer, slaapkamer of keuken. Ook voor zakelijke toepassingen in restaurants, kantoren of hotels zijn ze heel geschikt.

Muurbekleding van hout, natuurlijk mooi

Wat deze oplossing uniek maakt, is dat deze 3D wandpanelen van hout zowel het geluid aanpakken als het interieur een andere uitstraling geven. Het materiaal zorgt voor een warm accent. Met het strakke design van de panelen creëert u daarnaast een eigentijdse sfeer en diepte in uw inrichting. De panelen zijn bovendien verkrijgbaar in verschillende kleurvariaties, van natuurlijke houttinten tot een mooie vintage look. Zo is er altijd wel een Akupanel dat aansluit bij uw smaak: van klassiek tot minimalistisch en alles daar tussenin.

Zelf aan de slag met houten wand en plafondpanelen voor binnen

U kunt natuurlijk een vakman inhuren om de Akupanels te installeren. Onze ervaring is echter dat dit een leuk project is voor iedere doe-het-zelver. Hieronder leggen we u stap voor stap uit hoe u uw wand of plafond kunt bekleden met hout. Neem contact met ons op als u hulp nodig heeft bij het berekenen van de hoeveelheden voor uw project.

Akoustiek verbeteren met Akupanelen?

Wij helpen u graag op weg!

T: 078 220 4230

E: info@houtdirect.nl

Of kom langs in onze showroom!

Wat heb ik nodig?

Materiaal voor extra geluidsisolatie (optioneel)
 • >EPS-platen (50 x 100 x 2 cm)

Kunnen wij je verder helpen?

Stel hier je vragen over akupanelen of de montage. Bel of mail ons en wij helpen je verder!

Neem direct contact op

Drie montagemogelijkheden

Afhankelijk van de geluidsdemping die u wilt realiseren met de akupanelen kunt u kiezen uit 3 montagemogelijkheden. We lichten ze hier kort toe, waarbij de eerste het eenvoudigste is met het minst geluidswerend effect en de laatste iets meer werk vraagt maar zeer geluidswerend is. De keuze is aan u.

1. Koude bevestiging

U plaatst uw akupanel met een hightack kit direct op uw wand of plafond. We noemen dit koude bevestiging. Zo hoeft u niet te boren en heeft u direct resultaat.
 

2. Bevestiging met EPS-isolatielaag

U plaatst een regelwerk met daarin een EPS isolatielaag van 2 cm. Hier bovenop bevestigt u het akupanel. Dit vraagt onderstaande montage stappen. U realiseert met dit isolatiemateriaal een hogere akoestische waarde.
 

3. Bevestiging met steenwol-isolatielaag

U plaatst een regelwerk met daarin een steenwol-isolatielaag van 4 cm. Hier bovenop bevestigt u het akupanel. Dit vraagt onderstaande montage stappen. U realiseert met dit isolatiemateriaal de hoogste akoestische waarde.
 

Hieronder ziet u de verschillende stappen die u doorloopt bij het plaatsen van uw akupanel. Wanneer u kiest om uw akupanel direct op de muur te bevestigen met hightack kit, dan houdt u stap 1,3 en de laatste 2 punten bij stap 4 aan en natuurlijk stap 5. Bij de andere twee mogelijkheden doorloopt u onderstaande stappen met het door u gewenste isolatiemateriaal. Wij wensen u veel klusplezier toe!

Stap 1: de voorbereiding

 • Zorg dat de wand leeg en schoon is. Maak eventuele gaten dicht.

 

Stap 2: de basis

 • Monteer de vuren latten tegen de muur. Gebruik hiervoor de nylon slagpluggen. 
 • Houd daarbij een tussenruimte van circa 50 centimeter aan.
 • Plaats de EPS-platen of steenwolplaten tussen de houten latten. Deze zorgt voor extra geluidsdemping.

Stap 3: uitsparingen – houd rekening met stopcontacten of een lamp die u tegen de muur wilt monteren

 • Teken de latten af op de plaats waar bijvoorbeeld een stopcontact zit of waar u een lamp wilt monteren.

 • Zaag dit stuk tussen een vurenhouten lat uit. 

 • Boor op dezelfde hoogte een gat in uw Akupanel waar de kabels van de lamp straks doorheen kunnen.

Op dezelfde manier maakt u een uitsparing in de Akupanel om een bestaand stopcontact toegankelijk te houden.

Stap 4: tegen de muur – de Akupanels ophangen

 

 • Monteer alvast drie schroeven bovenin het paneel. Dat vergemakkelijkt het ophangen. 

 • Hang nu de panelen over de EPS-isolatielaag of steenwollaag heen. 

 • Boor de schroeven vast.

 • Eventuele stroomdraden voor een wandlamp trekt u door de eerder aangebrachte opening.

 • De laatste Akupanel zaagt u eventueel op de juiste breedte met een cirkelzaag.

 • Om de kopse kant van de laatste Akupanel mooi af te werken, lijmt u de eiken lat met hightech kit er tegenaan.

 

Stap 5: geniet van het schitterende eindresultaat

Het werk van een dag klussen is nu klaar!
Wilt u toch liever eerst advies bij het aanschaffen van de juiste materialen of heeft u vragen over de montage? Neem dan contact met ons op.
Via de webshop van Houtdirect maakt u eenvoudig een keuze uit ons assortiment Akupanels. Deze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, in lengtematen van 2.40 meter of 3 meter. Of bestel eerst een set monsters om te kijken wat het beste bij uw project past. 

Kunnen wij u helpen?

Wij helpen u graag op weg!

T: 078 220 4230

E: info@houtdirect.nl

Of kom langs in onze showroom!

Akupanelen van 3 meter hoogte