Vellingdelen en boeidelen monteren voor een perfect beschermend dak

Zelf uw vellingdelen bevestigen

Een vellingdeel is een houten plank met een speciale ‘mes en groef’ ofwel ‘veer en groef’ vormgeving. Hierdoor klikt u deze planken eenvoudig in elkaar en zijn ze perfect geschikt voor het dichtmaken van het dak van uw overkapping. Vellingdelen monteren is gemakkelijk en is goed zelf uit te voeren. Zodra de basis staat, kunt u direct beginnen met het bevestigen van de delen. Schuif ze eerst op de juiste manier in elkaar en schroef ze vervolgens vast aan uw constructie. Wij adviseren u om de planken nooit te strak in elkaar te zetten. Zo is er nog ruimte over voor de eventuele werking van het hout. Wilt u dit hout optimaal beschermen tegen vuil, ongedierte en weersinvloeden? Behandel dit dan met verf of beits. Ga direct aan de slag met uw klus en bestel al uw hout inclusief bouwmaterialen in onze webshop. Heeft u advies nodig? Dan staan onze houtspecialisten u graag te woord!

Waarom boeidelen monteren?

Een boeideel is bedoeld als bescherming en afwerking van het dak. Deze mag bij hier natuurlijk niet ontbreken. Ook de boeidelen monteert u vrij eenvoudig zelf net zoals de vellingdelen. Kies voor rvs schroeven, zo ontstaan er geen lelijke roestplekken en bent u verzekerd van een perfecte montage. Het is belangrijk dat u het hout goed onderhoudt. Anders kan het na een aantal jaren nodig zijn om de boeidelen te vervangen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de heftigheid van invloeden van buitenaf waaraan het wordt blootgesteld. Wilt u deze tot een minimum beperken, behandel dan dit hout met een beits en geniet jarenlang onbezorgd van de prachtige afwerking van uw overkapping.

Het perfecte dakbeschot voor uw overkapping

Voor deze overkapping kiezen we voor een dakbedekking met vellingdelen, boeidelen en EPDM folie met isolatie. Zo bent u verzekerd van een dak dat jarenlang meegaat en waaronder u heerlijk onbezorgd kunt genieten. Om te kiezen voor het juiste dakbeschot voor uw project is het belangrijk om de juiste keuzes te maken in de verschillende materialen. Komt u hier niet uit? Neem dan contact op met onze vakmensen. Zij denken graag met u mee.

De benodigde materialen voor deze klus:

 

Dit heeft u ook nodig:

  • lijmtang
  • schroefmachine
  • handzaag
  • beitel
Ook bij deze klus zijn extra handen weer onmisbaar.

Douglas plank 22x150

€ 7,80 incl. btw

Douglas plank 22x200

€ 10,40 incl. btw

4 stappen voor het dichtmaken van het dak met vellingdelen

Bas en René laten in het filmpje zien hoe zij het dak dichtmaken met douglas vellingdelen. Vervolgens brengen ze ook rondom een boeirand aan. 

Stap 1: Vellingdelen monteren

Laat uw planken in de juist lengte zagen in onze houtzagerij. Zo weet u zeker dat het vakkundig gebeurt en kunt u direct aan de slag. Plaats de delen op de juiste manier op het dak en schuif ze stuk voor stuk eenvoudig in elkaar. Vervolgens kunt u ze vastschroeven met rvs schroeven.

Stap 2: Rondom een regel zetten

Door het plaatsen van een regel ontstaat er een mooie bak waar u straks het EPDM folie op kunt bevestigen. Voor deze regel hebben Bas en René gekozen voor geïmpregneerd vurenhout. Dit hout is optimaal beschermd en ideaal voor buitentoepassingen. Bij deze overkapping is gekozen voor een rechte rand waar straks aan de andere kant ook het douglas boeideel tegenaan gemonteerd kan worden.

Stap 3: De boeirand met douglas planken

Als afwerking van het dak kiezen we ervoor om een boeiboord te monteren. Deze schroeven we weer vast met rvs schroeven op de zojuist bevestigde regel. Voor deze overkapping vinden Bas en René een dubbele boeirand mooier en daarom bevestigen ze een tweede plank op de eerste plank. Zo ontstaat er een dubbel boeiboord dat dit dak een mooi afgewerkte uitstraling geeft.

Stap 4: Uitsparingen maken voor stadsuitloop

Het is belangrijk dat het regenwater van het dak moet kunnen aflopen. Ons advies is om te kiezen voor 2 stadsuitlopen aan de achterkant, zowel links als rechts. Hiervoor maakt u 2 inkepingen in de regel en vellingdelen. Zaag deze met de hand uit en plaats de stadsuitlopen hierin. 

Door naar de volgende stap in het project: overkapping.

In het volgende filmpje gaan we het dak isoleren met pir platen. Zo wordt het dak ook waterdicht en beschermt het optimaal. Wilt u zelf aan de slag? Neem dan een kijkje op ons YouTube-kanaal en lees onze blogs met nog meer klustips.