Poeren plaatsen voor de fundering

Waarom poeren plaatsen?

Of u ze nu poeren of betonpoeren noemt, dit maakt niet uit. Als u ze maar gebruikt voor de basis om uw overkapping, tuinhuis of schutting op te bouwen. Ze zijn onmisbaar voor een solide fundering en mogen dus niet ontbreken wanneer u een overkapping gaat maken. Want u moet er natuurlijk niet aan denken dat uw overkapping na een tijdje verzakt door bijvoorbeeld heftige regenval. Daarom: poeren plaatsen!

De basis om op verder te bouwen

Het plaatsen van betonpoeren kunt u eenvoudig zelf doen. Hieronder hebben we de stappen voor u op een rijtje gezet. Het begint met het kiezen van de juiste poer. Welke betonpoer u kunt gebruiken, hangt af van de te plaatsen constructie en de afwerking die u mooi vindt. De gemiddelde draagkracht van een betonpoer is ongeveer 1000 kg. Hoe breder en groter de poer, hoe meer draagkracht. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor een poer die u mooi vindt aansluiten bij uw constructie. Bouwt u een overkapping met brede palen, dan is een bredere poer beter geschikt. Ook de facetrand heeft invloed op de uitstraling van een project. Heeft u hierover nog vragen? Laat u dan adviseren door onze klantenservice. Zij denken graag met u mee.

Wat heeft u nodig om poeren te plaatsen?

Materialen:

Benodigdheden:

  • mixer

  • schep

  • water

  • waterpas

  • meetlint

Houtdirect heeft de betonpoeren die u zoekt

Afhankelijk van de constructie kiest u de bijpassende poeren. In ons assortiment vindt u diverse afmetingen:

Denk bij uw bestelling ook aan alle andere bouwproducten die u nodig heeft voor een solide fundering. Met een paar muisklikken bestelt u alles in een keer online.

Tip van de vakman

Voor deze overkapping van douglas hout met een afmeting van 4 bij 7 meter gebruiken we betonpoeren van 150x150 cm zonder facetrand.

Stappenplan voor een fundering met poeren

1. Graaf de gaten

Voor het uitzetten van de betonpoeren is het belangrijk dat het hoogtepunt is vastgesteld. Vaak steken de poeren 10 tot 15 cm boven het straatwerk uit. Het uitzetten kunt u laten doen door een stratenmaker. Zo weet u zeker dat u de juiste diepte graaft. Doet u dit zelf, zorg dan voor de juiste meetapparatuur.

2. Plaats een stoeptegel voor extra fundering

Leg vervolgens in ieder gat een stoeptegel. Hierdoor maakt u de ondergrond stabiel.

3. Zet de betonpoer op de tegel in het gat

Na het plaatsen van de betonpoer in het gat kunt u deze stellen met een waterpas. In de andere gaten kunt u ook alvast de stoeptegel en poeren plaatsen. Deze stellen we pas bij stap 5 waterpas af.

4. Vul één gat met wit zand en snelbeton

Om ervoor te zorgen dat de betonpoer goed op zijn plek blijft staan, vult u het gat aan met een laagje wit zand. Zo staat de poer altijd mooi haaks. Om deze goed vast te zetten, stort u hier vervolgens het snelbeton op. U hoeft er nu alleen nog water aan toe te voegen. Het snelbeton is na ongeveer 15 minuten uitgehard.

5. Stellen van de betonpoeren

U gaat nu alle betonpoeren uitlijnen. Dit doet u met een meetlint en een waterpas. Check als laatste of alle poeren juist zijn geplaatst door een diagonaalmeting uit te voeren. Zo weet u zeker dat de afstanden tussen de poeren kruiselings gelijk zijn. Dit is essentieel voor een goede fundering.

6. De overige gaten vullen met snelbeton

Wanneer alle afmetingen kloppen, kunt u nu ook in de andere gaten het snelbeton storten.

7. Even wachten

Na ongeveer 15 minuten is het beton uitgehard en is de fundering met betonpoeren klaar.

Op naar de volgende stap in uw project

De volgende stap is het verder bouwen op deze stevige fundering. In het volgende filmpje kunt u zien hoe we de palen op de poeren gaan plaatsen. Uiteindelijk bouwen we helemaal door tot er een prachtige overkapping staat. Wilt u meer klustips? Lees dan onze blogs of neem een kijkje op ons YouTube-kanaal.

Inspiratie van Houtdirect

Lees in onze blog hoe u zelf een hele overkapping maakt.