Filters

Plaatmateriaal

Plaatmateriaal; onmisbaar bij ieder bouwproject! Maar welke platen kunt u het beste gebruiken voor uw volgende project? Wij geven graag advies over welke soort u moet kiezen, welke maten er verkrijgbaar zijn en alle andere zaken waar u op moeten letten bij plaatmateriaal.

Wat is plaatmateriaal?

Plaatmateriaal zijn platen die zijn opgebouwd uit een oneven aantal houtfineerlagen. Deze fineerlagen zijn kruiselings op elkaar verlijmd. Een bekende plaatsoort is multiplex, wat met name veel in de bouw, maar ook in de meubel- en timmerindustrie en scheepsbouw vaak wordt gebruikt. Andere houtachtige platen zijn underlayment, MDF, spaanplaat en betonplex. Vanzelfsprekend zijn al deze varianten plaatmateriaal in onze webshop te bestellen. Bovendien hebben we ook een assortiment aan kunststofplaten.

Plaatmateriaal toepassen

Plaatmateriaal is voor veel projecten een handig hulpmiddel, het wordt ook vaak als tijdelijke loopplanken gebruikt. Om de toepassing van plaatmaterialen in beeld te brengen, is het volgende onderscheid te maken: 
 
 • Buiten. Bijvoorbeeld bij gevelpanelen en boeiboorden 
 • Binnen. Bijvoorbeeld voor wanden, plafonds en meubelen 
 • Beschut buiten. Zoals toegepast bij luifels en dakplaten 
 
Het is belangrijk om u van tevoren goed te laten adviseren over welk materiaal het beste bij uw project past. Gelukkig hebben wij een breed assortiment en zit er altijd het juiste plaatmateriaal voor uw volgende project tussen!

Welke soorten plaatmaterialen zijn er?

Er zijn soorten plaatmateriaal die niet geschikt zijn voor vochtige ruimtes en niet al het plaatmateriaal is even isolerend. Wij adviseren u graag bij het maken van de juiste keuze uit de volgende soorten:
 

Multiplex & triplex. Dit zijn platen bestaande uit een oneven aantal verlijmde houtfineerlagen, meestal 5 of meer. Hierdoor is het materiaal sterk en kan het goed verwerkt worden. Het kan van verschillende houtsoorten gemaakt worden, wat meestal in de benaming terugkomt. Deze laagjes kunnen hardhout of zachthout zijn. Wij leveren multiplex in okoumé, berken, grenen en populieren. Aanvullend daarop verkopen we ook Silverpaint berken en i-prime hardhout. Bij het kiezen van een multiplex of triplex plaat, is de houtsoort belangrijk. Zo is okoumé geschikt om buiten toe te passen en is populierenhout alleen voor binnen en interieurwerk bedoeld. Het plaatmateriaal kunt u gebruiken voor constructieve en decoratieve toepassingen, zoals boeiboorden en gevelbekleding. De platen zijn makkelijk toe te passen, u ziet ze bijvoorbeeld terug in de bekleding van een caravan of als extra laagje over een gipsplaat. Daarnaast worden de dikkere platen gebruikt als ondergrond voor een vloer of het maken van een wand. Okoumé wordt vooral buiten gebruikt voor dakkapellen, buitendeuren, luifels en boeidelen. Het voordeel van multiplex ten opzichte van MDF is dat het vele malen lichter en sterker is.

Boeidelen. Dit plaatmateriaal dat geschikt is voor onder andere daklijsten en boeidelen, verkopen wij in Okoumé multiplex met grijze 200 gr/m2 melaminefilm aan voor- en achterzijde. Alle randen van de houten platen zijn voorzien van acrylverf en radius drie afgeronde hoeken. De onderzijde is afgeschuind voor een goede afwatering en voor- en achterzijde zijn voorzien van een dikke grijze paintfilm op melaminebasis die een goede bescherming biedt. De platen zijn eenvoudig te reinigen en ongevoelig voor weersinvloeden zoals temperatuur, uv-straling en vocht. 

OSB. Ofwel Oriented Strand Board, het grenen- en vurenhout wat gebruikt wordt voor OSB platen. Dit plaatmateriaal is geschikt voor gebruik in permanente bouwtoepassingen, zoals vloeren, daken, wanden en andere dragende constructies in een vochtig klimaat. In tegenstelling tot gewone spaan- of vezelplaten, kan de gebruiker uitmaken wat de sterkste richting van een OSB-plaat is; OSB heeft de hoogste buigsterkte in de lengte van de plaat, dus de houten platen zijn het sterkst bij een dwarse ondersteuning. OSB laat zich gemakkelijk zagen, boren, schaven en schuren. OSB kent 4 verschillende kwaliteiten, van decoratief gebruik tot aan zware last dragende constructies in droge of vochtige omstandigheden, Houtdirect levert OSB3, wat betekent dat het geschikt is voor lastdragende constructies in vochtige omstandigheden. De platen hebben een mes-en-tong-constructie, zodat ze in elkaar samenvallen. OSB-constructieplaten zijn zeer sterk, licht in gewicht en gaan lang mee, waardoor deze erg geschikt zijn voor vloeren en het maken van wanden en dakconstructies. Deze relatief goedkope plaatsoort is een echte constructieplaat, ideaal dus voor uw volgende project!

MDF. Ofwel Medium-Density Fibreboard, het geperste hout is gemaakt van fijngemalen houtvezels gemengd met kunstharslijm. De vezels blijven droog en binden zich door kunsthars. Gezien de dichte verdeling is MDF zeer goed zaagbaar en wordt het hierdoor veel gebruikt in de meubelbouw, zoals bij inbouwkasten, meubels, scheidingswanden en keukenlades. Deze platen zijn niet geschikt voor gebruik in vochtige omstandigheden of buiten. In tegenstelling tot de andere plaattypes zien de kanten er na de bewerking vrij homogeen uit, zodat u ze meteen kunt verven. Tip: bij boren is het verstandig de schroefgaten voor te boren om splijten te voorkomen.

Underlayment. Underlaymentplaten worden door Houtdirect verkocht in Lariks Premium. Het rondhout komt uit FSC-gecertificeerde bossen in Siberië en is onder andere geschikt voor dak- en vloerbeschot, wandbekleding, sandwichpanelen, houtbouw, chalets, caravans en renovatie. De houten platen zijn ook geschikt voor meubels en wandbekleding. De platen zijn praktisch spanningsvrij en dat maakt het zeer geschikt voor toepassingen waar hoge sterkte-eigenschappen en vlakheid gewenst zijn. Underlayment platen kunnen niet zo goed tegen vocht. Let er daarom op dat er geen vocht bij de platen komt, zowel bij het vervoer als het verwerken als na verwerking. Met een cirkelzaag is underlayment goed te zagen en het kent goede afwerkingsmogelijkheden. 

Betonplex. Dit is plaatmateriaal van Espen hout waarop een epoxy afwerklaag is aangebracht. Bij Houtdirect bieden we Interform, een Oost-Europees berken multiplex dat toegepast wordt als betonmultiplex of als carrosserie-constructieplaat.  Door het gebruik van hoogwaardig berkenhout zijn deze platen zeer sterk. Aan beide zijden zijn de houten platen voorzien van een dekkende, gladde fenolcoating. Gebruik betonplex om bekistingen voor het storten van beton te maken. Daarnaast is het ook een prima materiaal om toe te passen in opbergruimtes, aanhangwagens en vloer- en wandbekleding van (bedrijfs)auto’s. Betonplex platen zijn voorzien van een gladde zijde, waardoor het beton zich niet aan de platen hecht. Daarnaast maakt u deze platen eenvoudig schoon, door de coating zijn ze beschermd tegen vocht, krassen en slijtage. 

Spaanplaten. Bij de productie van spaanplaat worden houtspaanders en een organisch bindmiddel zoals kunsthars onder hoge druk geperst en gemengd. De druk waarmee dat gebeurt, bepaalt de volumieke massa en mechanische eigenschappen. De buitenste lagen spaanders zijn meestal fijner dan de binnenste. Hoe meer hout er gebruikt wordt, hoe beter de kwaliteit van de spaanplaat. Spaanplaten zijn vooral gebruikt voor constructieve klussen, zoals het maken van meubels, voor een schuifdeursysteem of als egalisatiemateriaal om de vloer mooi vlak te krijgen.

Kunststofplaten. Kunststof wordt ook gebruikt om diverse platen te vervaardigen. Bij Houtdirect is Viking core verkrijgbaar; kant-en-klare kunststofpanelen voor niet- structurele binnen- en buitentoepassingen in 4 gangbare kleuren. De meest voorkomende kunststofplaten die in de bouw worden gebruikt en verwerkt zijn: 

 • Hardkunststofplaten (HPL)

 • Polycarbonaat (PC)

 • Polymethylacrylat (PMMA)

Kunststofplaten zijn geschikt voor onder andere bekleding van wand en plafond zoals dakoverstek, bekleding van dakkapel en als boeiboord. Voor allerhande toepassingen buiten, waar houten platen die geen onderhoud vragen nodig zijn, zoals reclameborden en straatmeubilair. De platen zijn ongevoelig voor rot en schimmels en het oppervlak is gemakkelijk te reinigen.

Welke plaatmateriaal kiezen?

Bepaal bij de keuze van het plaatmateriaal of het geschikt is voor de klus die u wilt gaan doen. Maar dit is eenvoudiger gezegd dan gedaan. De volgende zaken zijn handig om op een rijtje te zetten:
 
 • Is het voor een constructie binnen of buiten / vochtige ruimte?
 • Hoe gemakkelijk moeten de platen te bewerken zijn?
 • Hoe wilt u de platen afwerken, wilt u deze verven?
 • Uitstraling kan ook belangrijk zijn, kiest u voor houtachtige of kunststof plaatmaterialen?
 • Speelt de brandreactie van het plaattype een rol?
 • Kiest u voor hoge mechanische eigenschappen? Kies dan een plaat met een betere buigsterkte, deze houdt de schroeven beter vast.
 
De houtspecialisten van Houtdirect denken graag met u mee! Neem contact op voor meer informatie of kom langs in s'Gravendeel.
 
Sorteren op
22 resultaten

Underlayment Radiata Pine mes & groef 18x1220x2440 mm

Lengte: 2440
€ 60.95 incl. btw

Underlayment Radiata Pine rechte kant 18x1220x2440 mm

Lengte: 2440
€ 58.50 incl. btw

Hardhout Multiplex blank 12x1220x2440 mm (Interieur)

Lengte: 2440
€ 48.50 incl. btw

Hardhout Multiplex gegrond 12x1220x2440 mm (Interieur)

Lengte: 2440
€ 71.45 incl. btw

Hardhout Multiplex blank 18x1220x2440 mm (Interieur)

Lengte: 2440
€ 71.15 incl. btw

Hardhout Multiplex gegrond 18x1220x2440 mm (Interieur)

Lengte: 2440
€ 94.90 incl. btw

Okoumé blank Garant (10 jaar) 12x1220x2500 mm

Lengte: 2500
€ 85.10 incl. btw

Okoumé Gegrond 10 jaar Garant 12x1220x2500 mm

Lengte: 2500
€ 110.70 incl. btw

Okoumé blank Garant (10 jaar) 18x1220x2500 mm

Lengte: 2500
€ 119.60 incl. btw

Okoumé Gegrond 10 jaar Garant 18x1220x2500 mm

Lengte: 2500
€ 146.70 incl. btw

Okoumé blank Garant (10 jaar) 40x1220x2500 mm

Lengte: 2500
€ 307.25 incl. btw

Okoumé Gegrond 10 jaar Garant 40x1220x2500 mm

Lengte: 2500
€ 329.15 incl. btw

OSB III 9x1220x2440 mm

Lengte: 2440
€ 17.50 incl. btw

OSB III (TG4) 15x590x2440 mm

Lengte: 2440
€ 13.51 incl. btw

OSB III (TG2) 18x1220x2440 mm

Lengte: 2440
€ 30.00 incl. btw

MDF 18x1220x2440 mm

Lengte: 2440
€ 25.00 incl. btw

MDF LAKDRAAGFOLIE 18x1220x2440 mm

Lengte: 2440
€ 55.80 incl. btw

Betonplex Berken Antislip 18x1250x2500 mm

Lengte: 2500
€ 122.60 incl. btw

Okoume multiplex deurplaat blank 40x950

Lengte: 2150
€ 233.00 incl. btw

Okoume multiplex deurplaat blank 40x950

Lengte: 2350
€ 254.70 incl. btw

Okoume multiplex deurplaat gegrond 40x950

Lengte: 2150
€ 261.35 incl. btw

Okoume multiplex deurplaat gegrond 40x950

Lengte: 2350
€ 285.65 incl. btw