Vurenhout is een naaldhoutsoort afkomstig van de fijnspar. We kennen de fijnspar allemaal wel, omdat de jonge bomen als kerstboom worden gebruikt! Het is perfect hout om te bewerken en onderdeel te zijn van uw volgende bouwproject!
Eigenschappen vurenhout
Vurenhout is een naaldhoutsoort afkomstig van de fijnspar. Dat is de commerciële naam voor de botanische soorten Picea abies of Picea excelsa, die behoren tot de familie van de Pinaceae. Het groeigebied is Europa en Noord-Azië. Vuren komt voor in uiteenlopende groeigebieden met zeer verschillende klimatologische omstandigheden. Als gevolg hiervan treedt er een grote variatie op in groeiring breedte, massa, fijnheid van de cellen en aantal en grootte van de kwasten. Een kwast, ook wel noest of knoest genoemd, is de plaats waar een zijtak aan de boom groeide.
De fijnspar wordt regelmatig verward met de den, maar dit is niet juist. Op uiterlijke kenmerken zijn vuren en dennen ook moeilijk van elkaar te onderscheiden. De structuur van dennen is meestal wat grover dan van het Noord-Europese vuren. Waarschijnlijk komt de verwarring door de vaak gebruikte benaming Abies - die hetzelfde is als die van het dennengeslacht. Ook de benaming ‘Witte Noordse Den’ waarmee in Scandinavië de fijnspar wordt aangeduid zal daarin een rol spelen. In de Jurastreek staat de fijnspar bekend als faux sapin (valse dennen) en in de Vogezen als gentil sapin.
Uiterlijk
Het vurenhout is licht en gelijkmatig van kleur en heeft weinig noesten of kwasten. Bij pas geschaafd hout is de kleur bijna wit tot bleek geelbruin. Na lange blootstelling en licht en lucht wordt het hout geelbruin. Vurenhout is harshoudend, maar de opvallende geur van hars, zoals bijvoorbeeld bij grenen, ontbreekt. Vurenhout heeft fijne, nog net met het blote oog waarneembare harsgangen. Kern- en spinthout zijn niet te onderscheiden. De nerf is fijn bij het traag groeiende hout uit het Noorden of uit bergstreken, en grover bij snelgroeiend hout uit de vlakten.
Bewerkbaarheid
Vurenhout is ideaal constructiehout. Het laat zich zowel met de hand als machinaal gemakkelijk bewerken. Dit is vooral te danken aan de groeiring breedte en het aantal kwasten. Vooral vuren met smalle groeiringen laat zich prima bewerken. Toch kunnen scheuren voorkomen. Ondanks het soms wat ruwe oppervlak, is vurenhout gemakkelijk verzaagbaar, waardoor het ook geschikt is voor snij- en schilfineer. Het is bovendien makkelijk te verlijmen. Gebruik bij bevestiging schroeven met een langere schroefdraad en grotere diameter om splijten van het hout te vermijden.
Dit type hout & tuinhout droogt snel en gemakkelijk. Bij versneld drogen van vuren wordt meestal niet hoger dan 50-55 °C gegaan om de kleur van het hout blank te houden en om vervorming en scheurvorming van vooral dikker hout tegen te gaan. Drogen bij een temperatuur hoger dan 70 °C voorkomt hars uitvloei.
Door de lange vezels die het hout heeft, behoort deze houtsoort tot de categorie ‘zachthout’. Dat betekent dat dit type hout erg flexibel is en geen harde of scherpe splinters kent. Daardoor is dit hout ideaal te gebruiken voor een groot aantal doeleinden.
Met vurenhout kunt u alle kanten op. Wist u bijvoorbeeld dat vurenhout ook gebruikt wordt voor de klankbodems van violen, gitaren en piano’s? Of dat het de belangrijkste grondstof is voor de bereiding van krantenpapier?! De fijnspar wordt gemiddeld 35 meter hoog met een takvrije stam van ongeveer 20 meter. Maar in Roemenië kunnen boomhoogten van wel 60 meter worden bereikt!
Toepassing vurenhout
Met vurenhout kunt u alle kanten op. Vurenhout is een zachte houtsoort en daardoor makkelijk te zagen, schaven en schroeven. Het maakt niet uit wat u wilt maken van vurenhout: alle bijbehorende bewerkingen zijn gemakkelijk uit te voeren. Veel voorkomende toepassing in de bouw zijn: kozijnen, puien, ramen, deuren, vloeren, binnen- en buitenbetimmeringen, balkhout, lijstwerk, bekistingen, schuren, heipalen enz. Voor emballage doeleinden - pallet-, kisten- en kratten fabricage - worden grote hoeveelheden vuren gebruikt, vanwege de unieke eigenschap dat vurenhout geen geur verspreidt. Andere toepassingen zijn meubelen, boompalen, hekpalen, spaanplaat, triplex enz. Vurenhout wordt ook veel gebruikt voor trappen: maar liefst 70% van de trappen in Nederland zijn van vurenhout gemaakt. Om de duurzaamheid van uw vurenhouten trap te verhogen, is het een verstandige keuze om het hout te bewerken.
En wist u dat vurenhout gebruikt wordt voor de klankbodems voor violen, gitaren, piano’s en dat het de belangrijkste grondstof is voor de bereiding van krantenpapier?
Om buiten lang plezier van uw vurenhouten constructie te hebben, moet het hout wel behandeld worden om langer mee te gaan. Onbehandeld hout is alleen geschikt voor binnen. Buiten dient het geïmpregneerd te worden, dan kan het wel 10 jaar meegaan! Extra bescherming aanbrengen is nooit verkeerd, als u het hout beitst of schildert, zal dit de levensduur verlengen. Op deze manier kunt u vuren heel goed buiten gebruiken. Het impregneren van het hout brengt nog een ander voordeel met zich mee: het helpt tegen blauwschimmel, houtrot en aantasting door insecten, zoals de boktor.
Bij Houtdirect kunt u eenvoudig en voordelig online de volgende vurenhouten producten bestellen:
- Vurenhout SLS geschaafd is uiterst geschikt voor een groot aantal binnen toepassingen, zoals houtskeletbouw of bijvoorbeeld het maken van een bed.
- Vurenhout balken worden vaak gebruikt in renovatieprojecten, maar ook bij nieuwbouw. Door de eenvoudige bewerking van het hout is het hiervoor uitermate geschikt.
- Vurenhout vellingdelen zijn ideaal voor het maken van deuren, panelen, dakbeschot, lambrisering of ander timmerwerk.
- Ribben & regels van vuren zijn handig voor constructiewerk. Ze worden vooral toegepast voor het maken van een frame of raamwerk.
- Vurenhout latten & tengels worden veel in dakconstructies toegepast. Vuren tengels worden op het dakbeschot bevestigd en op de tengels worden vervolgens de panlatten gemonteerd. Vurenhout panlatten worden ook toegepast als constructiehout voor wanden en plafonds. Op de latten worden bijvoorbeeld gipsplaten bevestigd.
- Steigerplanken zijn planken die van vurenhout zijn gemaakt. Eigenlijk is steigerhout geen officiële houtsoort. Het is voornamelijk een term die in de bouw veel voorkomt. Tijdens bouwwerkzaamheden worden op steigers de onbehandelde steigerplanken gelegd. Vandaar ook de naam ‘steigerhout’. Door het gebruik en de cementresten krijgen de planken die karakteristieke oude versleten look die tegenwoordig geliefd is bij meubelmakers.
Houtdirect: ook voor al uw vurenhout!
Houtdirect is gespecialiseerd in diverse soorten hout & tuinhout en bouwproducten. We voorzien u graag van de beste materialen en geven daarbij advies op maat. Zo weet u zeker dat u kiest voor de juiste houtsoort. We streven er met onze houthandel naar om alle producten voor uw project te kunnen leveren. Zo bieden we naast houtsoorten als douglas en eiken, ook alle bouwproducten die nodig zijn om uw project te realiseren. Denk hierbij aan plaatmateriaal, ijzerwaren, fundering en poeren, schroeven en nagels en verf en afwerking.
Bestel eenvoudig het hout online in onze webshop of bel 0416 - 760 800 voor meer informatie.
FAQ's
Vurenhout
Vurenhout, wat is dat?
Vurenhout is een naaldhoutsoort afkomstig van de fijnspar. We kennen de fijnspar allemaal wel, omdat de jonge bomen als kerstboom worden gebruikt! Met vurenhout kunt u alle kanten op. Het is een zachte houtsoort en daardoor makkelijk te zagen, schaven en schroeven. Wist u bijvoorbeeld dat vurenhout ook gebruikt wordt voor de klankbodems van violen, gitaren en piano’s? Of dat het de belangrijkste grondstof is voor de bereiding van krantenpapier?! De fijnspar wordt gemiddeld 35 meter hoog met een takvrije stam van ongeveer 20 meter. Maar in Roemenië kunnen boomhoogten van wel 60 meter worden bereikt!
Wat kost vurenhout?
Vurenhout is een gemakkelijk bewerkbare en lichte houtsoort. Vurenhout is goedkoop, niet zwaar en erg goed te bewerken, en wordt om die reden veelal gebruikt als constructiehout. Met vurenhout kunt u alle kanten op. Het is een zachte houtsoort en daardoor makkelijk te zagen, schaven en schroeven. Het maakt niet uit wat u wilt maken van vurenhout: alle bijbehorende bewerkingen zijn gemakkelijk uit te voeren. Daarbij zijn de kosten vrij laag, ideaal dus voor kozijnen, puien, ramen, deuren, vloeren, binnen- en buitenbetimmeringen, balkhout, lijstwerk, bekistingen, schuren etc.
Vurenhout, van welke boom is dat afkomstig?
Vurenhout is een naaldhoutsoort afkomstig van de fijnspar. Door de lange vezels die het hout heeft, behoort deze houtsoort tot de categorie ‘zachthout’. Dat betekent dat dit type hout erg flexibel is en geen harde of scherpe splinters kent. Daardoor is dit hout ideaal te gebruiken voor een groot aantal doeleinden.
Welke beits gebruik ik voor vurenhout?
Van transparante tot meer dekkende beits voor vurenhout, bij Houtdirect vindt u diverse varianten. We raden aan om vurenhout met beits te behandelen om de levensduur te verlengen want eenmaal blootgesteld aan de buitenlucht, verkleurt het snel en krijgt het een geelbruine kleur. Na een aantal jaar vergrijst vurenhout. Vurenhout is goedkoop, licht, sterk en is gemakkelijk te behandelen met een beits om weersinvloeden te weren.
Hoe moet ik vurenhout behandelen?
Om buiten lang plezier van uw vurenhouten constructie te hebben, moet het hout wel behandeld worden om langer mee te gaan. Onbehandeld hout is alleen geschikt voor binnen. Buiten dient het geïmpregneerd te worden, dan kan het wel 10 jaar meegaan! Extra bescherming aanbrengen is nooit verkeerd, als u het hout beitst of schildert, zal dit de levensduur verlengen. Op deze manier kunt u vuren heel goed buiten gebruiken. Het impregneren van het hout brengt nog een ander voordeel met zich mee: het helpt tegen blauwschimmel, houtrot en aantasting door insecten, zoals de boktor.
Vurenhout is waar te koop?
Houtdirect is gespecialiseerd in diverse soorten hout en houtproducten. We voorzien u graag van de beste materialen en geven daarbij advies op maat. Zo weet u zeker dat u kiest voor de juiste houtsoort. We streven er met onze houthandel naar om alle producten voor uw project te kunnen leveren. Zo bieden we naast houtsoorten als douglas en eiken, ook alle bouwproducten die nodig zijn om uw project te realiseren. Denk hierbij aan plaatmateriaal, ijzerwaren, fundering en poeren, schroeven en nagels en verf en afwerking. Bestel eenvoudig vurenhout online in onze webshop of bel 0416 - 760 800 voor meer informatie.
Waar komt vurenhout vandaan?
Vurenhout is een naaldhoutsoort afkomstig van de fijnspar. Dat is de commerciële naam voor de botanische soorten Picea abies of Picea excelsa, die behoren tot de familie van de Pinaceae. Het groeigebied is Europa en Noord-Azië. Vuren komt voor in uiteenlopende groeigebieden met zeer verschillende klimatologische omstandigheden. Als gevolg hiervan treedt er een grote variatie op in groeiring breedte, massa, fijnheid van de cellen en aantal en grootte van de kwasten. Een kwast, ook wel noest of knoest genoemd, is de plaats waar een zijtak aan de boom groeide.
Is vurenhout hardhout?
Vurenhout is geen hardhout, het is een zachte houtsoort en daardoor makkelijk te zagen, schaven en schroeven. Vurenhout is afkomstig van de fijnspar en wordt regelmatig verward met de den, maar dit is niet juist. Op uiterlijke kenmerken zijn vuren en dennen ook moeilijk van elkaar te onderscheiden. De structuur van dennen is meestal wat grover dan van het Noord-Europese vuren. Waarschijnlijk komt de verwarring door de vaak gebruikte benaming Abies - die hetzelfde is als die van het dennengeslacht. Ook de benaming ‘Witte Noordse Den’ waarmee in Scandinavië de fijnspar wordt aangeduid zal daarin een rol spelen. In de Jurastreek staat de fijnspar bekend als faux sapin (valse dennen) en in de Vogezen als gentil sapin.