Zelf een eiken TV-meubel maken

Een tijdloos eiken TV-meubel

De TV heeft vaak een prominente plek in huis. Daarom mag een mooi TV-meubel natuurlijk niet ontbreken. Met eikenhout kunt u dit zelf maken in de afmetingen die passen bij uw interieur. Zo kunt u kiezen voor een zwevend model of een TV-dressoir dat u direct op de grond plaatst. De mogelijkheden zijn eindeloos en bepaalt u helemaal zelf. Wilt u snel aan de slag met uw eiken TV-meubel? Lees hier alle stappen voor een ontwerp dat past in ieder interieur.

Bouwtekening voor een perfect resultaat

Voor u begint met het doorlopen van de stappen, raden wij u aan om een tekening te maken van uw TV-meubel met hierop de gewenste afmetingen. Zo weet u zeker dat het past in uw interieur en dat de montage vlekkeloos verloopt. Een goede voorbereiding is het halve werk. U kunt er voor kiezen om het TV-meubel open te laten of om er extra planken in te plaatsen voor bijvoorbeeld een game station. In deze blog hebben we gekozen voor een zwevend TV-meubel met deurtjes. Heeft u vragen over de juiste afmetingen van uw project? Stel ze dan aan onze klantenservice. Zij denken graag met u mee.

Uw designer TV-meubel

Wij gebruiken hier het verlijmde eiken paneel uit ons vorige filmpje als bovenkant. Dit blad is 40 cm diep en hoog en 1 meter breed. Daarnaast heeft dit model twee deurtjes en is de rug dicht.

De afmetingen

 • eikenblad aan de bovenkant van 425 x 1000 mm 
 • bodem van 960 x 400 mm  
 • twee zijkanten van 370 x 400 mm
 • twee deurtjes van 498 x 368 mm
 • de rug van 960 x 350 mm

Service van Houtdirect

Wij kunnen ook de gewenste eikenhouten planken en panelen voor u op maat zagen. Neem contact op met onze klantenservice voor de mogelijkheden.

Neem direct contact op

Gedroogd eikenhout voor uw project

In het vorige filmpje heeft u kunnen zien hoe we een eikenblad hebben verlijmd om de gewenste afmetingen te maken. Gedroogd eiken laat zich hier prima voor gebruiken met zijn duurzame eigenschappen. Daarnaast past eikenhout in ieder interieur, vanwege zijn warme en natuurlijke uitstraling. In onze online houthandel hebben we nog meer houtsoorten die zich prima laten maken tot TV-meubel. Denk hierbij aan grenen of vuren steigerplanken voor een meer robuuste uitstraling. Laat u online inspireren, maak uw keuze en ga zelf aan de slag!

Als u het kunt bedenken, kunt u het maken!

In deze blog maken we een hangend TV-meubel. Maar dit model misstaat ook niet in een hal of slaapkamer. Want naast dat dit meubel functioneel is, is het ook een echte eyecatcher. Uw eigen DIY TV-meubel kunt u helemaal maken zoals u dit wenst. Denk hierbij wel altijd aan het gewicht dat het kastje moet dragen; dit moet in verhouding zijn. Twijfelt u hierover? Vraag het dan aan onze houtspecialisten. Zij adviseren u graag.

Uw materialen

 • Eiken panelen in de juiste afmetingen

 • Montagelatten van eiken of vuren (deze komen niet in het zicht)

 • Underlayment plank

 • Schroeven voor de montage van de latten, deurtjes en grepen

 • Lamello’s

 • Scharnieren

 • Handgrepen

 • Afstandhoudertjes

 • Houtlijm

Wat heeft u nog meer nodig?

 • Werkbank

 • Potlood

 • Lamellofrees

 • Houten hamer

 • Priem

 • Minimaal 3 lijmtangen 

 • Korte houten blokjes om tussen de lijmtangen te plaatsen

 • Boormachine

 • Kolomboormachine

 • Schuurmachine

10 stappen naar een prachtig resultaat

Stap 1: Zorg dat alles klaar ligt

Leg alle materialen en benodigdheden bij elkaar, zodat u moeiteloos alle stappen kunt doorlopen.

Stap 2: Markeer uw panelen

Om er zeker van te zijn dat u de planken op de juiste plaats monteert, markeert u de boven- en onderkant met een pijl. Doe dit bij alle panelen.

Tip van de vakman

Doe dit altijd aan de binnenkant. Zo is uw markering niet zichtbaar.

Stap 3: Frees de planken

Frees met de speciale lamellofrees de zijkanten van alle planken. Maak twee inkepingen op iedere plank: een aan het begin en een aan het einde. Doe dit op dezelfde plek bij iedere plank. Zo passen de planken straks mooi in elkaar. Zorg dat de tekening op uw onderblad op de juiste manier ligt, met de pijl naar beneden. Maak ook hier weer twee infrezingen aan het begin en einde.

Let op!

Het onderste blad is iets breder dan de zijkanten. Zo vallen de deurtjes straks mooi onder het blad.

Stap 4: Planken schuren

Voordat we alles in elkaar gaan monteren, schuren we de planken licht op met een korrel 120. Dit kunt u doen met een schuurmachine, maar met de hand mag natuurlijk ook. De planken uit onze online houthandel zijn al voorgeschuurd en hebben daarom niet veel nodig.

Tip van de vakman

Vergeet niet om de randen te breken voor een mooie afwerking. Kijk in het filmpje hoe onze vakman dit doet.

Stap 5: Montagelatten bevestigen

De montagelatten gaan we nu monteren op de onderkant, zodat we hier straks de achterkant tegenaan kunnen bevestigen. Dit zorgt ervoor dat de kast mooi stabiel is. Ook monteren we montagelatten op de twee zijkanten en de bovenkant. Doe dit met een boor die de gaten meteen verzinkt. Zo is het direct mooi glad afgewerkt. Boor in iedere lat twee gaten, een aan het begin en een aan het einde. Bevestig direct met rvs schroeven van Woodies.

Stap 6: Verlijmen van de planken

Nu is alles klaar voor het verlijmen van de planken. Doe de lijm in iedere lamello-verbinding en op de gehele zijkant. Sla vervolgens met de hamer ieder lamello voorzichtig in iedere inkeping. Een lamello zorgt voor een blinde bevestiging die zeer stevig is.

Tip van de vakman

Doe niet te veel lijm in de infrezingen. Want alles wat er aan de buitenkant uitkomt moet u weer wegpoetsen.

Stap 7: Schuif alles in elkaar

De planken kunnen we nu in elkaar schuiven. Start met de onderkant, vervolgens de zijkanten en leg daarna het verlijmde eikenblad op de bovenkant. Als laatste schuift u nu de achterkant tegen de montagelatten aan. Deze kunt u eventueel nog vast boren.

Stap 8: Plaats de lijmtangen en laat drogen

Plaats nu lijmtangen aan alle kanten van uw meubel en doe klosjes tussen de tangen om beschadigingen te voorkomen. Laat dit zo ongeveer een uur drogen.

Stap 9: Installeer de deurtjes

In dit model hebben we gekozen voor deurtjes die het meubel mooi afsluiten. Teken hiervoor op de achterkant van de deur af waar de scharnieren moeten komen. Prik met een priem een gaatje op de plek waar u moet boren. Boor nu met een kolomboormachine een gat op de plek waar de scharnieren moeten komen. U kunt dit ook met een gewone handboormachine doen. Vervolgens kunt u de scharnieren eenvoudig monteren met de juiste schroeven. Let er op dat u ze goed haaks plaatst voor een strak resultaat.

Tip van de vakman

Gebruik bij het bevestigen van de deuren afstandhoudertjes aan de bovenkant en zijkant. Zorg dat deze de juiste dikte hebben, zodat er ruimte is voor het kastdeurtje om mooi open en dicht te gaan.

Stap 10: Grepen monteren op de deurtjes

Om het TV-meubel mooi af te werken, bevestigen we zwarte grepen op de deuren. Bepaal de juiste hoogte en monteer met de bijpassende schroeven voor een mooi geheel.

Tip van de vakman

Gebruik schilderstape om de plekken te markeren waar schroefgaatjes komen. Zo heeft u geen blijvende markering op uw deuren. Priem op de afgetekende plekken een gaatje en verwijder de tape.

Zwevende montage voor een strak eindresultaat

We willen dit TV-meubel graag zwevend monteren op de muur. Met deze blinde manier van bevestigen creëert u een strak resultaat. U doet dit als volgt:

 1. Pak een underlayment plank en zaag deze op 45 graden door. U heeft nu twee planken die perfect in elkaar passen. 

 2. Een van deze planken monteert u met schroeven op het bovenste gedeelte van de rug van het kastje. Het andere gedeelte van de plank, dat later op de muur wordt bevestigd, kunt u hier nu onderschuiven. 

 3. Bepaal vervolgens op welke hoogte u het meubel wilt hangen op uw muur. Boor de gaten in de muur en in de plank. U kunt nu het gehele meubel op deze plank schuiven. Zo heeft u een zwevende constructie gemaakt waar u jarenlang onbezorgd van kunt genieten.

Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om poten te bevestigen onder het meubel en het direct op de grond te plaatsen. De keuze is aan u!

Kunnen wij u verder helpen?

Stel hier uw vragen over eiken planken of de montage. Bel of mail ons en wij helpen u verder!

Neem direct contact op

De finishing touch

Uw meubel is nu helemaal perfect in elkaar gezet. Dan rest nu nog de finishing touch: het aflakken voor een strakke uitstraling. Hoe u dit zelf goed kunt doen en waar u op moet letten, leggen we uit in een filmpje. Zo kunt u genieten van uw perfect zelfgemaakte eindresultaat.

Heeft u de smaak te pakken? En wilt u nog meer filmpjes zien over wat u allemaal zelf kunt maken met onze producten? Abonneert u zich dan op ons YouTube kanaal Klussen met Houtdirect en mis niets.

Inspiratie en kwaliteit van Houtdirect voor uw project!

Kunnen wij helpen?

Wij helpen u graag op weg

T: 078 220 4230

E: info@houtdirect.nl

Of kom langs in onze showroom!

Eikenhout voor uw project