Een beschermlaag en een natuurlijke uitstraling door hout te oliën

Waarom hout oliën?

Hout is een natuurproduct dat erg gevoelig is voor de temperatuur in een ruimte en voor weersinvloeden. Hierdoor heeft het altijd een natuurlijke werking. Zo kan het krimpen en groeien door temperatuur, regen, zon, wind en ijs. Regen en zon zorgen hierbij voor de grootste problemen. Door de UV-stralen vergrijst het hout na verloop van tijd. Daarnaast zorgt regen ervoor dat uw hout sneller kan gaan rotten. Dit maakt dat het hout zacht en minder sterk wordt, met als groot nadeel dat het veel korter meegaat. Daarom adviseren wij om uw hout te oliën. Zo beschermt u het van binnenuit tegen bovenstaande negatieve invloeden en geniet u jarenlang onbezorgd van de natuurlijke uitstraling van uw hout.

Binnen op een natuurlijke manier uw hout kleuren met olie

Olie versterkt de natuurlijke kleur van hout. Het is vaak transparant en versterkt zo de warme uitstraling van uw hout. Bij hout oliën heeft u geen last van filmvorming, zo blijft de structuur van het hout altijd mooi zichtbaar. Olie kunt u zowel voor binnen- als buitenprojecten gebruiken. Binnen laten eiken traptreden zich prima behandelen met houtolie. In ons assortiment vindt u hiervoor speciale olie voor eikenhout. Deze olie kunt u ook gebruiken om ander meubelhout die natuurlijke warme kleur te geven. Deze olie vraagt wel om meerdere lagen, tot het hout verzadigd is. Bij vers gezaagd hout adviseren wij om de olie pas na een half jaar toe te passen. Overtollig looizuur gaat zo uit het hout en is beter ingedroogd. Zo kunt u optimaal genieten van een prachtig resultaat.

Buiten uw hout beschermen met olie

Voor hout en tuinhout kunt u speciale hardhoutolie voor buiten gebruiken. Behandel bijvoorbeeld uw bankirai hout met de transparante bankirai-olie. Deze olie is speciaal bedoeld voor het behandelen van tuinvlonders en schuttingen van deze houtsoort. De olie biedt een uitstekende bescherming, dringt diep in het hout, voorkomt vergrijzing en accentueert de houtnerf. Bankirai-olie is samengesteld uit hoogwaardige oliën die zijn geëmulgeerd in water. Daarnaast is deze oplosmiddelvrij en dus minder belastend voor het milieu. Ook het merk Monocoat heeft duurzame oliën die uw hout buiten optimaal beschermen. Gebruik deze olie voor uw gevelbekleding en geef het naast de bescherming ook de uitstraling die u wenst. Alle oliën voor buiten bestelt u eenvoudig met een paar muisklikken in onze houthandel.

Hout oliën: aan de slag

Voor het aanbrengen van olie gelden een aantal basisregels voor een perfect resultaat. We hebben ze voor u op een rijtje gezet:

  1. Zorg dat het hout schoon, droog, zuig- en trekvast en stof- en vetvrij is.

  2. Schuur het hout lichtjes op, zodat de olie goed kan hechten.

  3. Roer de olie goed door. 

  4. Breng nu de eerste olielaag dun aan met een speciale patch met houder van Monocoat.

  5. Poets deze vervolgens direct op terwijl het nog nat is met een speciale Monocoat poetsdoek. Zo is het uitpoetsen eenvoudiger. Er mag nooit teveel olie op het oppervlak blijven liggen. 

  6. Geef uw hout vervolgens voldoende tijd om te drogen, bijvoorbeeld een hele nacht, zodat de olie in de poriën van de onderste houtlaag kan uitharden.

  7. Breng eventueel de volgende dag nog een tweede laag aan als uw hout wordt blootgesteld aan heftige invloeden van buitenaf.

Tip van de vakman

Wacht niet met uitpoetsen tot er op het oppervlak al een vel begint te vormen. Dit maakt het uitpoetsen niet makkelijker en geeft ook snel een onregelmatig resultaat. Zorg dat er geen olie op het oppervlak achterblijft.

Waar u goed op moet letten voor een duurzaam resultaat

Brengt u de tweede olielaag te vroeg aan, dan kan de eerste laag weer loslaten. De olie blijft niet in de bovenste houtlaag, maar zakt er weer diep in. Zo krijgt u niet het gewenste resultaat. Daarom is de droogtijd essentieel voor een optimaal effect. Olie heeft nou eenmaal veel zuurstof nodig om goed te kunnen drogen. Zorg daarom voor bewegende lucht door middel van doortochten of door een ventilator te gebruiken. De olie die de volgende dag wordt aangebracht blijft dan in de bovenste laag zitten en geeft het de uitstraling en bescherming die u wenst. Breng de olie niet aan in de zon. Een hoge temperatuur heeft namelijk invloed op de droogtijd en kan nadelig uitwerken. Behandel uw hout daarom onder normale omstandigheden.

Voor de veiligheid

De met olie doordrenkte, gebruikte doeken hebben zuurstof nodig om te drogen. Laat ze daarom niet samen gefrommeld bij elkaar liggen. Zo hoopt er zich warmte op die kan leiden tot spontane ontbranding. Leg ze daarom in het water, laat ze uitgebreid drogen en gooi ze daarna pas weg.

Het verschil tussen olie en beits

Veel mensen vragen zich af: wat is het verschil tussen oliën en beitsen? We kunnen dit heel simpel uitleggen. Een olie kiest u om de kleur van uw hout te behouden en het licht te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Beits heeft een meer beschermende werking en brengt meer kleur aan in het hout. Daarnaast is hout oliën arbeidsintensief omdat u het één tot twee keer per jaar moet behandelen om het gewenste effect te behouden. Hout oliën is dus vooral populair vanwege de natuurlijke kleurversterking van uw hout.

Bestel alles eenvoudig online voor uw project

Wij bieden u een groot assortiment aan hout en aanvullende bouwproducten, zodat u snel aan de slag kunt met uw project. Zo bestelt u met een paar muisklikken alles wat u nodig heeft voor een perfect resultaat. Heeft u nog vragen of wilt u advies? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij denken graag met u mee.

Kunnen wij helpen?

Ons team staat voor u klaar!

Neem direct contact op