Hoe kunt u zwarte vlekken uit hout verwijderen?

Hoe kunt u zwarte vlekken uit hout verwijderen?

U heeft net eikenhout gekocht en nu ziet u dat hier zwarte vlekken op zitten. Waar komen deze vlekken vandaan? En belangrijker nog, hoe gaan ze weer weg? Houtdirect geeft u de antwoorden. Want wat veel mensen niet weten, is dat vers gezaagd eikenhout kan gaan bloeden. Dit is een natuurlijk proces en de zwarte plekken noemen we oxidevlekken. Dit komt vooral voor bij looizuurhoudende houtsoorten zoals eiken en tropisch hardhout. Dit kan u verrassen en zorgen voor onnodige paniek. We geven u tips om zelf zwarte vlekken in hout te verwijderen en hoe u ze kunt voorkomen. Zo geniet u onbezorgd van uw hout.

 

Oxidevlekken en hoe ze ontstaan

Hout is prachtig natuurlijk materiaal met een warme uitstraling die onmisbaar is in iedere tuin en elk huis. Vanwege alle natuurlijke eigenschappen bestaat de kans dat u te maken krijgt met oxidevlekken. Want in de stam van een boom zitten diverse stoffen, zoals looizuur. Dit zuur kan bij vochtig weer gaan uitbloeden. Hierdoor ontstaan er zwarte vlekken. Deze zogenaamde oxidatievlekken zijn niet schadelijk en hebben geen invloed op de kwaliteit of stabiliteit van het hout. Het geeft alleen vlekken in eikenhout die u liever niet ziet. Daarnaast kunnen ook verzinkte schroeven zorgen voor vlekken. Bijna alle houtsoorten reageren allergisch, met zwarte vlekken, op schroeven gemaakt van ijzer. 

 

4 tips om oxidevlekken te voorkomen

Natuurlijk is voorkomen beter dan achteraf de zwarte kringen uit hout te moeten verwijderen. U kunt het bloeden van hout voorkomen door nieuw hard- en eikenhout een winter- en zomerseizoen onbehandeld te laten. Dit zorgt ervoor dat het looizuur langzaam uit het hout kan verdwijnen. Na dit jaar kunt u er dan voor kiezen om het te behandelen met een olie of beits. Hiermee beschermt u het hout optimaal tegen invloeden van buitenaf en u behoudt zo de natuurlijke kleur van het hout. Kies daarnaast voor rvs-schroeven in plaats van ijzeren schroeven. Dit voorkomt de allergische reactie die ijzer geeft en laat het hout niet zwart kleuren. Voor hout is het ook belangrijk dat het goed kan ventileren. Wanneer de ventilatie niet optimaal is kan dit ook voor zwarte vlekken zorgen op houten gevelbekleding

 

Tip van de vakman:  Lees in onze blogs over hout oliën en beitsen hoe u dit zelf op de juiste manier kunt doen. 

 

De 4 tips om oxidevlekken te voorkomen op een rijtje:

  1. laat nieuw hard- en eikenhout een jaar onbehandeld

  2. behandel uw hout met een olie of beits

  3. gebruik rvs-schroeven

  4. Zorg dat het hout goed kan ventileren

 

Zo kunt u zelf zwarte vlekken in hout verwijderen

Gelukkig kunt u zwarte vlekken zelf verwijderen met onze oxaalzuuroplossing. Ga daarbij heel voorzichtig te werk en zorg voor persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een veiligheidsbril en -handschoenen. Breng deze oplossing verdund met water en een kwast aan. Zo zorgt u ervoor dat het oxidatieproces direct stopt en de zwarte vlekken verdwijnen. U kunt die daarnaast gebruiken om de vergrijsde kleur van hout weer terug te krijgen. Ook kunt u bij Houtdirect zogenaamd ontweringswater bestellen. Dit product is al helemaal kant-en-klaar voor gebruik en hoeft u niet meer te verdunnen. Laat na de behandeling het hout weer goed drogen. Op deze manier kan het zich herstellen en bent u weer verzekerd van de natuurlijk warme kleur van hout.  

Nog meer tips en inspiratie voor uw hout

Heeft u na het lezen van al deze informatie nog vragen over uw hout? Neem dan contact op met onze vakmensen. Zij adviseren u namelijk graag. Want welke houtsoort past het beste bij uw project? Of welke beits heeft u nodig voor de uitstraling die u wenst? Zo maar wat vragen die wij met onze jarenlange ervaring graag voor u beantwoorden.