Filters

OSB

Oriented Strand Board, oftewel OSB, is een plaatmateriaal dat bestaat uit diverse lagen houtschilfers die met een bindmiddel, zoals lijm met elkaar zijn verbonden en zo een plaat vormen. Hierdoor ontstaat een sterke plaat die ook nog eens aan beide zijden gebruikt kan worden, dat is het geheim achter OSB!

Permanente bouwtoepassingen

OSB is de opvolger van de zogenaamde waferboard platen die in 1949 zijn ontwikkeld in de Verenigde Staten. Men wilde een plaat ontwikkelen waarbij het gebruik van lijm drastisch verminderd kon worden. In 1981 werd OSB ontwikkeld als opvolger van waferboard. Het plaatmateriaal is geschikt voor gebruik in permanente bouwtoepassingen, zoals vloeren, daken, wanden en andere dragende constructies in een vochtig klimaat. In tegenstelling tot gewone spaan- of vezelplaten, kan de gebruiker uitmaken wat de sterkste richting van een OSB-plaat is; OSB heeft de hoogste buigsterkte in de lengte van de plaat, dus de houten platen zijn het sterkst bij een dwarse ondersteuning.

Verschillende lagen houtschilfers

Dit plaatmateriaal is samengesteld uit verschillende lagen houtschilfers. Dat is ook meteen bepalend voor het uiterlijk waarbij de verschillende lagen houtschilfers zichtbaar zijn. Dit kan gezien worden als een nadeel, maar eigenlijk is OSB een echte constructieplaat en minder geschikt voor zichtwerk. Bedenk u eerst voor welk doel u het plaatmateriaal gaat gebruiken. Is het voor constructief gebruik? Dan is OSB is prima geschikt. Blijft de plaat in het zicht? Dan is Underlayment wellicht meer geschikt.

OSB 3 voor lastdragende constructies

OSB laat zich gemakkelijk zagen, boren, schaven en schuren. OSB kent 4 verschillende kwaliteiten, van decoratief gebruik tot aan zware last dragende constructies in droge of vochtige omstandigheden. Houtdirect levert OSB3, wat betekent dat het geschikt is voor lastdragende constructies in vochtige omstandigheden. De platen hebben een mes-en-tong-constructie, zodat ze in elkaar samenvallen. Dit zorgt voor een afdichtende verbinding. OSB-constructieplaten zijn zeer sterk, licht in gewicht en gaan lang mee, waardoor deze erg geschikt zijn voor vloeren en het maken van wanden en dakconstructies. Deze relatief goedkope plaatsoort is een echte constructieplaat, ideaal dus voor uw volgende project!
Vragen? Neem contact op!

 

Veelgestelde vragen over OSB

Het feit dat de plaat aan beide zijden gebruikt kan worden. Ook is OSB sterk en licht en hierdoor geschikt voor vele constructieve doeleinden, zoals wanden, daken en meubels. Daarnaast kan je het gebruiken in zowel droge als vochtige ruimtes.

OSB is de engelse afkorting voor Oriented Strand Board. Dit plaatmateriaal is opgebouwd uit diverse lagen houtschilfers die met een bindmiddel met elkaar verbonden zijn.
Beide zijn even sterk en beschikken over dezelfde kwaliteiten. Echter zorgt de uitstraling van OSB ervoor dat dit plaatmateriaal goedkoper is. Deze uitstraling geeft uw project een industriële look & feel. 
 
Sorteren op
3 resultaten

OSB III 9x1220x2440 mm

Lengte: 2440
€ 17.50 incl. btw

OSB III (TG4) 15x590x2440 mm

Lengte: 2440
€ 13.51 incl. btw

OSB III (TG2) 18x1220x2440 mm

Lengte: 2440
€ 30.00 incl. btw