Waarom hout beitsen?

Het antwoord op deze vraag leggen we u graag uit in deze blog. We beginnen met een andere vraag: wat is beits? Dit is een vloeibare bescherming op water-, olie-, acryl-, of alcoholbasis. Door het aanbrengen van beits op hout geeft u het een transparante en dekkende laag waarmee u het beschermt tegen weer en wind. Ook geeft u het hout op deze manier een mooie warme uitstraling. Dat zijn twee vliegen in één klap: uw hout is beschermd en ziet er prachtig uit. Natuurlijk kunt u zelf uw hout beitsen met onze speciaal hiervoor bestemde producten. Denk hierbij aan uw tuinhuisjes, vlonderplanken, schuttingen en blokhutten. Het beitsen van tuinhout is misschien een keer een investering in tijd. Het levert u op de lange termijn heel veel voordelen op waardoor u lang onbezorgd van uw hout kunt genieten. Beitst u hout niet, dan zal het op den duur vergrijzen. Dat heeft ook zijn charme, het is maar net waar u van houdt.

De voordelen van gebeitst hout

We hebben ze voor u op een rijtje gezet:

 • geeft langdurige bescherming aan hout

 • behoudt en versterkt de natuurlijke houtkleur

 • gaat vergrijzing van het hout tegen

 • maakt het hout waterafstotend

 • maakt het hout vocht- en weerbestendig

 • heeft geen primer of grondverf nodig

Tip van de vakman

Omdat beits geen primer of grondverf nodig heeft om zich aan het hout te hechten, kunt u na de voorbereiding meteen met de beits aan de gang gaan. Hiermee is beits een voordelige bescherming van uw hout.

Transparante of dekkende beits

U kunt voor een transparante of dekkende beits kiezen. Uw keuze is afhankelijk van de uitstraling die u het hout wilt geven. Al onze beitsen zijn minder belastend voor het milieu, geurarm en sneldrogend. Hierdoor zijn ze prettig om mee te werken en geven ze een optimaal resultaat.

Transparante beits

Deze beits versterkt de natuurlijke kleur van het hout. U kunt zo uw hout donkerder of lichter maken. Hoe meer lagen u aanbrengt, hoe dieper de kleur van een transparante beits zal zijn. Andere voordelen zijn:
 

 • houtnerven blijven mooi zichtbaar

 • transparant en in verschillende kleuren beschikbaar

 • versterkt de natuurlijke uitstraling van uw hout

Dekkende beits

Met een dekkende beits geeft u het hout direct een andere kleur. De houtnerf is zo minder goed zichtbaar omdat u het hout volledig bedekt met de kleur die u wenst. Zo geniet u direct van een prachtig resultaat. Andere voordelen zijn:

 • heeft een langere levensduur dan transparante beits

 • direct de kleur die u wenst

 • geeft een matte uitstraling aan uw hout

Gebruiksgemak met een perfecte uitstraling

In onze houthandel vindt u ook hout dat al machinaal is gebeitst. Zo weet u zeker dat het goed is gebeurd en kunt u direct aan de slag. Onze Zweedse zwarte rabatdelen zijn startklaar om toe te passen op uw gevel. Deze gevelbekleding geeft direct een unieke uitstraling aan uw huis. Iedere soort gevelbekleding kunnen we voor u machinaal beitsen in de kleur die u wenst. Maar denk ook aan sponningplanken of vellingdelen in een andere kleur. Hiervoor kunnen wij bijvoorbeeld de kleur RAL 7016 kleur gebruiken. Neem contact op met onze klantenservice om de mogelijkheden te bespreken.

Zelf uw hout beitsen

Natuurlijk kunt u ook zelf uw hout beitsen. We hebben de stappen voor u op een rijtje gezet en geven u tips en adviezen, bijvoorbeeld over hoe lang beits moet drogen.

 1. Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak daarom uw hout eerst goed schoon en zorg dat het helemaal droog is. Nieuw tuinhout moet u eerst licht opschuren en daarna ontvetten. Oud hout reinigt u eerst met een houtreiniger.

 2. Roer de beits voor gebruik goed door. Doe dit ook regelmatig tijdens het beitsen. Zo kunnen alle delen van de beits zich goed hechten aan het hout. Vergeet nooit om goed te roeren voordat u begint. 

 3. Breng een dunne laag beits aan met een platte kwast en schilder altijd met de nerf mee. Liever twee dunne lagen in plaats van één dikke, zeker als het om nieuw hout gaat. Verwijder eventuele druppels direct. 

 4. Laat de beits na de eerste laag 24 uur drogen. Deze droogtijd is essentieel voor een perfect resultaat.

 5. Schuur het hout vervolgens weer licht op. Maak weer goed schoon alvorens u de tweede beitslaag kunt aanbrengen. 

 6. Laat vervolgens weer 24 uur drogen. 

 7. Geniet van een perfect resultaat.

Tip van de vakman

Wanneer uw hout al eens is gebeitst, volstaat u met 2 lagen. Wij adviseren bij nieuw en onbehandeld hout om drie lagen aan te brengen. Bij transparante beits geldt: hoe meer lagen u aanbrengt, hoe dieper en warmer de kleur zal zijn. Bij nieuw hout adviseren we minimaal 2 lagen. Voor onderhoudswerk is eens in de 3 tot 5 jaar 1 laag voldoende.

Heeft u nog vragen?

Het verschil tussen, beitsen, oliën en lakken

We hebben de verschillen voor u op een rijtje gezet:

 • Olie beschermt de natuurlijke kleur van uw hout en geeft het een warme uitstraling.

 • Beits beschermt het hout van binnenuit tegen weersinvloeden en geeft de houtkleur meer verdieping. 

 • Lak vormt een duurzame beschermlaag op het hout en geeft zo een meer glanzende uitstraling.

In onze blogs over hout oliën en lakken leest u meer over deze specifieke behandelingen.

Online alles bestellen voor uw project

Heeft u nog advies nodig over welke beits het beste past bij uw project? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij adviseren u graag over alle benodigdheden voor uw volgende project. Bestel vervolgens al uw bouwproducten eenvoudig online met een paar muisklikken. Zo kunt u direct aan de slag!