Houten overkapping in de tuin

Wilt u ook lang van de zomer kunnen genieten? Met een houten overkapping in de tuin creëert u een knus en beschut hoekje in de tuin, die beschermt tegen wind en regen of juist tegen de felle zon.
 
Een houten overkapping voor in de tuin is zelf te bouwen. Wij geven u graag advies in de keuze voor de juiste materialen, zodat uw houten overkapping nog jaren mee gaat.

Kunnen wij u helpen?

Wij helpen u graag op weg!
 
 
Of kom langs in onze showroom!

Wat heb je nodig om dit te bouwen?

Stap 1: Fundering

Wilt u een overkapping gaan plaatsen is een stevige fundering belangrijk. Zo voorkom je dat je overkapping gaat verzakken of niet meer waterpas staat. Onderstaand leggen we de verschillende mogelijkheden uit.


Betonpoeren

Een betonpoer is een betonnen blok waar de staander van de overkapping op gemonteerd kan worden. Nadat er een gat in de grond is gegraven, kan hiervoor een stoeptegel op de bodem worden gelegd, waarna de betonpoer op de tegel geplaatst kan worden. De staander wordt middels een bevestigingsplaat aan de poer bevestigd.

 
Hardstenen sokkel

Een sokkel is een natuurstenen blok waar de staander van de overkapping op gemonteerd kan worden. Nadat er een gat in de grond is gegraven maakt u hierin een bekisting en stort deze vol met vloeibaar beton, plaats een draadeind in het beton, en laat deze ca. 40 cm uitsteken. Als het beton is uitgehard wordt de sokkel hierop gezet. De staander wordt middels een bevestigingsplaat aan de poer bevestigd. Het  overgebleven stuk draadeind valt in een gat wat in de staander geboord moet worden. 

 
Instortanker

Dit is een verstelbaar anker waar de staander van de overkapping op gemonteerd kan worden. Nadat er een gat in de grond is gegraven maakt u hierin een bekisting en stort deze vol met vloeibaar beton, plaats een instortanker in het beton. De staander wordt aan het anker bevestigd, er moet een gat in de staander geboord worden en deze wordt bevestigd aan de staander.

Stap 2: We gaan de hoogte in

Nu de fundering ligt, gaat u de zijkanten van de overkapping neerzetten.
 

Staanders

Voor een overkapping van bv 3.5 x 4.0 m worden vaak staanders of palen gebruikt van 150x150 mm , wij adviseren om 6 staanders te plaatsen.


Ringbalk

Op de staanders wordt rondom een ringbalk gelegd van balken 150x150 mm. Het mooiste is om de hoeken halfhouts in te kepen zodat ze mooi in elkaar vallen.
 

Dakbalken

Op de ringbalken komen dakbalken dwars te liggen , hiervoor wordt meestal een afmeting van 63x150 mm gebruikt. De balken worden h.h. om de 60 cm gelegd. De balken kunnen op de ringbalk gelegd worden of ingekeept worden. Het is mooi om de dakbalken aan de voorkant 30 of 40 cm te laten oversteken.
 

Schoren

Voor de stevigheid en voor de uitstraling plaatst u tussen de staanders en de ringbalk, schoren. Dit zijn stukken balk van ca. 70 cm lang en 45 graden afgeschuind. U kunt deze vastschroeven en eventueel afwerken met een houten pen.
 

Zijwanden

Vaak wordt een zijkant en de achterkant dicht gemaakt. Dit kan alleen de buitenzijde zijn of eventueel dubbelwandig. Plaats om de 40 cm een verticale regel van 50x75 mm
en monteer hierop de gewenste bekleding. Vaak wordt er gekozen van zweeds rabat blank of zweeds rabat zwart. Monteer deze delen met gevelschroeven. Bevestig de schroeven op 1/3 hoogte vanaf de dikke onderkant. Ook worden hier potdekselplanken voor gebruikt blank of potdekselplanken zwart. Plaats de eerste rij douglas planken een paar centimeter boven de grond voor ventilatie en tegen optrekkend vocht. De binnenwanden kunnen bv afgewerkt worden met verticaal Fins rabat.
 

Ramen en deuren

Wilt u in de overkapping een gedeelte dicht maken voor bv een berging, dan hebben we hiervoor douglas deuren en voor meer licht ook douglas ramen. Ramen en deuren zijn ook leverbaar in zwart staal.

Stap 3: Het dak

Dakbekleding

Voor het dicht maken van het dak zijn verschillende opties, meest gebruikt zijn de douglashouten vellingdelen met mes en groef die makkelijk in elkaar schuiven. Ook worden sponningplanken gebruikt, deze hebben een halfhoutse verbinding en zijn fijnbezaagd. Ook wordt er vaak gekozen voor underlayment platen.
 

Dakbedekking

U kunt er voor kiezen een dakdekker te laten komen maar wilt u het dak zelf afwerken hebben we hiervoor EPDM folie.
 

Boeirand

Voor de afwerking van de rand hebben we boeidelen douglas planken, u kunt kiezen tussen 1 rij of 2 rijen boeiplanken. Deze worden gemonteerd rondom op de ringbalk en dwarsbalken. Deze planken kunt u afwerken met een daktrim. Voor de afvoer van het regenwater moet u een zij uiltaat hemelwater afvoer plaatsen.
 

Vloer van vlonderplanken

Wij hebben verschillende modellen vlonderplanken om de vloer af te werken. U kunt kiezen voor douglas vlonderplanken. Wilt u hoogwaardige vloer kunt u ook kiezen voor Supradeck recycelbare composiet planken vlonderplanken of hardhouten vlonderplanken.

Al deze producten vindt u bij ons in de webshop
Bekijk het assortiment