Steigerplanken zijn vurenhouten, ongeschaafde planken, meestal van Scandinavisch hout gemaakt. De kopse kanten van een steigerplank zijn afgeschuind en vaak verstevigd met een platte verzinkte metalen strip. Dit is om splijten van het hout te voorkomen. De naam steigerplank is afkomstig van het gebruik van loopplanken op bouwsteigers. Bouwvakkers en schilders gebruiken deze planken om op hoogte hun werk te doen. De lengte van de planken varieert van 2 tot 5 meter. Tegenwoordig worden gebruikte steigerplanken ook hergebruikt om meubels van te maken. Of doe-het-zelvers gaan er creatief mee aan de slag, bijvoorbeeld door er zelf tuinmeubels van te maken.
Geliefd als meubilair
De reden waarom de steigerplanken ook geliefd zijn voor in het wooninterieur, is vanwege het stoere en verweerde uiterlijk. Dit past namelijk perfect bij een andere trend van de laatste jaren: de industriële look. Het gebruik van de planken in weer en wind heeft voor het doorleefde uiterlijk gezorgd. Daarnaast zijn de planken min of meer weersbestendig geworden door het knoeien van cement en andere stoffen op de planken. Dit zorgt voor een soort natuurlijke impregnatie waardoor het hout mooi van kleur blijft. Combineer dit met de verschillende diktes van de steigerplanken en voilà: u heeft de ideale plank voor een meubel met een origineel en natuurlijk uiterlijk.
Drogen van steigerhout
Gaat u aan de slag met steigerplanken en wilt u hier meubilair van maken? Dan raden we toch aan om de planken even te laten drogen. Het hout is gewend aan alle weersomstandigheden, maar kan toch nog aardig wat vocht bevatten. Hierdoor kunnen de planken als ze verwerkt zijn tot meubels alsnog wat kromtrekken. Als u hier al rekening mee heeft gehouden is dit geen probleem, maar als u wilt dat alle planken goed op elkaar blijven aansluiten, dan raden wij een droogtijd aan van ongeveer 1 à 2 weken, mits ze onder een afdak hebben gelegen. Vanzelfsprekend vindt u ook steigerplanken terug in het uitgebreide aanbod van hout & tuinhout van Houtdirect!