Filters

Bankirai

Een vlonder is een heerlijke plek om samen te genieten van het buitenleven. Zeker tijdens de zomermaanden wordt er vaak intensief gebruik van gemaakt. Bankirai hout leent zich om die reden uitstekend als basismateriaal. Eenmaal gelegd, zijn deze planken door hun duurzaamheid zeer onderhoudsvriendelijk. En dat betekent dat u jarenlang zorgeloos plezier heeft van uw terras.

Typisch bankirai

Deze hardhoutsoort wint terrein in Nederland. De fijne, gelijkmatige structuur met een lichte nerftekening geeft tuinen en terrassen hun unieke, warme uitstraling. De fraaie geelbruine kleur die soms richting rood gaat, draagt daar zeker aan bij. Door het met olie te behandelen, behoudt u die oorspronkelijke kleur.
De eigenschappen van het hout vertalen zich perfect door naar buitenconstructies die aan de weersinvloeden blootstaan; in het bijzonder vlonders. Dat komt onder andere door de volgende eigenschappen:

 

  • Uitstekende bestendigheid tegen vocht. Hierdoor is er slechts sprake van een minimale werking.

  • Hoge bestendigheid tegen vuil: uw vlonder wordt minder snel glad.

  • Duurzaamheidsklasse 1-2, wat garant staat voor een zeer lange levensduur van 20 tot 25 jaar. 

  • Zeer hoge natuurlijke resistentie tegen schimmels en insecten zoals houtworm, maar ook tegen zuren en chemicaliën 

Af en toe vegen volstaat

Het is belangrijk dat u geen hogedrukreiniger gebruikt om uw hardhouten terras schoon te maken. Dat werkt weliswaar snel en efficiënt, maar de kans bestaat dat het hout beschadigt. Daardoor krijgt vuil juist meer vat en kunnen er ook splinters ontstaan. U kunt beter regelmatig het terras vegen. Om uw vlonderplanken wat grondiger afnemen, adviseren we een speciale houtreiniger


Wilt u goed voorbereid aan de slag met het bouwen van een vlonder van bankirai? Bij Houtdirect kunt u terecht voor diverse afmetingen. U heeft daarbij de keuze tussen glad geschaafd of planken met een groef.  
 

Veelgestelde vragen over bankirai hout

Verschillende soorten

Onder dit hardhout vallen een aantal shorea-soorten. Andere namen die u tegen kunt komen, zijn:

• Balau
• Selangan batu

Kenmerken 

De bomen groeien in Zuidoost-Azië; het overgrote deel van de aanvoer naar Nederland en België is voornamelijk afkomstig uit Maleisië. Vers hout heeft een geelbruine kleur die soms iets richting rood gaat. Het heeft een fijne, gelijkmatige en praktisch foutloze structuur (dus weinig knoesten).

Toepassingen

Dit harde en zware hout is uitstekend bestand tegen schimmels en insecten. Daardoor is het  ontzettend slijtvast. Het neemt daarnaast veel minder vuil en vocht op dan andere houtsoorten. Daardoor leent het zich dan ook uitstekend voor allerlei toepassingen die blootstaan aan onze westerse weersinvloeden. Vooral vlonders zijn een veelgebruikte eindbestemming. 

Tip voor schaven

Op maat zagen en schaven gaat vrij goed, ondanks de hardheid. Bankirai heeft overigens een sterke kruisdraad. Hierdoor kunnen er bij het schaven van kwartiers gezaagde vlakken veel inspringsels voorkomen. Een spaanhoek van 15° verkleint de kans hierop aanzienlijk. Verlijmen van dit type hout werkt niet erg goed en is daardoor af te raden. Schroeven of boren zijn een prima alternatief. 

 

Bevestigen

Dit type hout is niet eenvoudig te verlijmen. Gebruik daarom bij voorkeur schroeven of spijkers als bevestigingsmateriaal. Let er wel op dat u de gaten even voorboort. 
Bankirai is namelijk erg hard, wat schroeven lastig maakt; er kunnen bijvoorbeeld scheurtjes ontstaan. 

Olie, geen verf

Doordat er bij deze houtsoort vrij gemakkelijk fijne scheurtjes aan het oppervlak ontstaan, is verven of lakken niet aan te raden. Het scheuren werkt door op de aangebrachte laag, waardoor die al snel zal bladderen. Blanke lak biedt bovendien onvoldoende bescherming tegen vergrijzing. U kunt beter speciale olie aanbrengen. Daarmee blijft het in goede conditie en het behoudt langer de oorspronkelijke, warme tint. Wij adviseren kwaliteitsolie. Deze hoeft u minder vaak aan te brengen; onder de streep scheelt dat tijd en geld.

Zachte reiniging

Regelmatig vegen met een niet te harde bezem werkt op termijn beter dan een hogedrukspuit. Die laatste geeft een snel en op het oog efficiënt resultaat, maar kan het hout ook beschadigen. Daardoor heeft vuil sneller vat en ontstaan er gemakkelijk splinters. Voor hardnekkig vuil reinigt u het hout met een speciale houtreiniger

 
Sorteren op
3 resultaten

Bankirai vlonderplank glad 28x190

Lengte: 2450
€ 48.35 incl. btw

Bankirai vlonderplank glad 28x190

Lengte: 3950
€ 78.00 incl. btw

Bankirai vlonderplank glad 28x190

Lengte: 4300
€ 84.80 incl. btw