Filters

Dikte

Panlatten

Panlatten zijn de horizontale latten waarop de dakpannen van een gebouw rusten. Bovendien tillen zij de dakpannen ook boven het dakbeschot uit, waardoor er een goede ventilatie kan plaatsvinden. Op die manier zorgt u voor een optimale vochtregulering. Vragen over dakbekking? Onze houtexperts adviseren u graag!

Dikte van de latten

Panlatten verbinden het dakbeschot met de dakbedekking en zorgen voor vochtafdrijving. De panlat afstand moet zijn afgestemd op de grootte van de dakpannen, zodat deze er goed op kunnen rusten. Er is verschil in dikte van de latten, dus bedenk vooraf goed welke u voor uw project wilt gebruiken. Dikkere panlatten bieden meer stevigheid, zodat er ook op het dak gelopen kan worden. Deze zijn echter wel zwaarder, wellicht zijn voor de constructie die u in gedachten heeft dunnere panlatten ook prima geschikt. Wij adviseren u graag hierover, neem contact op als u vragen heeft.

Panlatten leggen

Het leggen van dakpannen is voor een beetje klusser en met de juiste informatie prima zelfstandig te doen. Het is wel belangrijk dat u vooraf goed weet waar u op moet letten bij het leggen van dakpannen, want op een lekkage zit uiteraard niemand te wachten. Bij Houtdirect helpen wij u graag bij het opstellen van een complete materiaallijst, mocht u hier zelf niet uitkomen. Naast de panlatten zijn er natuurlijk nog meer zaken nodig, zoals folie, spijkers en roestvrije schroeven. Ook die bouwproducten zijn verkrijgbaar in onze webshop. Daarnaast staat veiligheid bij het klussen altijd voorop. Vergeet dus ook niet om goede valbescherming aan te schaffen en antislip werkschoenen. Tot slot is het juiste gereedschap onmisbaar, zoals een boormachine en houtzaag.

Plaatsen van panlatten

Bij het plaatsen van panlatten moet u met een aantal zaken rekening houden. Zo moeten de latten met een juiste onderlinge afstand geplaatst worden, zodat de pannen elkaar goed overlappen. Deze overlapping is afhankelijk van het type pan, wat vervolgens weer afhankelijk is van de dakhelling, type dak en weersomstandigheden. In dit geval geldt des te meer: meten is weten!
 
 
 

Veelgestelde vragen over panlatten

Een panlat gebruikt u voor de dakbedekking van uw huis. Op deze horizontale latten rusten de dakpannen van de dakconstructie. Omdat de dakpannen boven het dakbeschot liggen, zorgen zij voor een optimale vochtregulering .

Dit is afhankelijk van de functie van de constructie. Zo kan bijvoorbeeld een wens zijn, dat u ook op het dak wilt lopen. Hierdoor heeft u zwaardere panlatten nodig. Laat u hierin goed adviseren door ons zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Wij kunnen alle gewenste afmetingen van panlatten aan u leveren. Neem contact op. 

De meeste panlatten worden van vurenhout gemaakt. Deze houtsoort is makkelijk om toe te passen en om te bewerken. Daarnaast is vuren goed verkrijgbaar in Europa.

 
Sorteren op
7 resultaten

Vuren panlat 24x37

Lengte: 4500
€ 5.95 incl. btw
€ 35,75 per m²

Vuren latten geschaafd 21x48

Lengte: 2400
€ 3.90 incl. btw
€ 33,90 per m²

Vuren latten geschaafd 21x48

Lengte: 4500
€ 3.50 incl. btw
€ 16,25 per m²

Vuren latten geschaafd 21x48

Lengte: 4800
€ 13.35 incl. btw
€ 57,95 per m²

Vuren latten geschaafd geïmpregneerd 21x48

Lengte: 3000
€ 5.40 incl. btw
€ 37,55 per m²

Vuren latten geschaafd geïmpregneerd 21x48

Lengte: 4800
€ 8.95 incl. btw
€ 38,85 per m²

Vuren panlat geschaafd geïmpregneerd 24x37

Lengte: 3900
€ 4.45 incl. btw
€ 30,85 per m²