Hoe en waarom hout verven of schilderen

Waarom hout verven?

Iedere houtsoort heeft van zichzelf een eigen natuurlijke uitstraling. Toch kunt u er voor kiezen om hout een andere kleur te geven die u beter vindt passen bij de rest van uw interieur. Denk hierbij aan een deur of raamkozijn. Dan is hout verven de ideale oplossing om van alles een mooi geheel te maken. Natuurlijk kunt u ook hout buiten verven, zoals uw schutting of pergola. Naast het verfraaien van het hout, beschermt u het ook tegen invloeden van buitenaf. Zo verlengt u de levensduur van uw hout. In deze blog geven we u advies over hoe u het beste uw hout kunt verven. Schilderen of verven zijn synoniemen en gebruiken we in deze blog door elkaar heen. Ze hebben namelijk hetzelfde doel: een mooie beschermlaag aanbrengen op uw hout. Dit vraagt even tijd die ervoor zorgt dat u jarenlang onbezorgd kunt genieten van een prachtig resultaat.

Hout schilderen voor een resultaat naar wens

Uw huis laat zien wie u bent. Daarom is het belangrijk dat alles in uw huis naar uw wens is. Hout is een natuurproduct en niet één stuk hout is hetzelfde. Om uw houtwerk de kleur te geven die u wenst, kunt u het verven. Denk aan een transparante of dekkende verf met een hoogglans of zijdeglans resultaat. De keuze voor de verf is belangrijk en afhankelijk van de omstandigheden waarin het hout wordt toegepast en de houtsoort zelf. Voor hout binnen gebruikt u namelijk een andere verf dan voor buiten. Buiten kunt u er ook voor kiezen om uw hout te beitsen. Wilt u bijvoorbeeld liever een zwarte schutting? Kies dan voor onze zwarte verf voor hout. Heeft u nog advies nodig over welke verf past bij uw project? Neem contact op met onze klantenservice. Zij denken graag met u mee.

Tip van de vakman

Zorg voor een ideale temperatuur in uw ruimte als u gaat schilderen. Dit is rond de 20 graden. En laat de ruimte goed ventileren voor een snellere droogtijd.

Hout ontvetten voor schilderen is noodzakelijk

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt ook voor hout schilderen. Daarom is het belangrijk dat uw hout helemaal vetvrij is. Het eerste wat u daarvoor moet doen, is het hout ontvetten zodat er een effen en schoon oppervlak ontstaat. Dit is de basis vanaf waar u kunt beginnen met verven. Zo kunnen de grondverf en verdere verflagen goed hechten. Maak hiervoor een mengsel van lauwwarm water en ontvetter. Breng dit gelijkmatig aan op het hout en laat het vervolgens goed drogen. Kunt u over lak schilderen wanneer uw hout al eens is geverfd? Ons advies is dan om eerst de nog aanwezige lak te verwijderen met een schuurbeurt. Kies hiervoor een schuurpapier met een 40 tot 100 korrel, afhankelijk van de dikte van de bestaande laklaag. Vervolgens gaat u verder met het ontvetten van het hout. De stappen die hierop volgen, hebben we hieronder voor u op een rijtje gezet.

Hout schuren?

Lees in onze blog hoe u dit op de juiste manier doet. 

Hout verven: de stappen op een rijtje

Stap 1: Hout ontvetten voor het schilderen

Hierboven hebben we dit uitgebreid toegelicht. Het is de basis voor uw schilderwerk. 

 

Stap 2: Schuren

Na het ontvetten, adviseren we u om het hout licht op te schuren. Over het algemeen geldt dat hoe ruwer het hout is, hoe grover de korrel van het schuurpapier moet zijn. 

 

Stap 3: Maak het hout nogmaals schoon

Verwijder na het schuren al het stof en eventuele houtsplinters. Zorg dat uw hout weer helemaal effen schoon is. Vervolgens kunt u het opnieuw ontvetten voor een optimaal resultaat. 

 

Stap 4: afplakken

Dan kunt u nu beginnen met het afplakken van het hout. Een klusje waar bijna niemand zin in heeft, maar waar u na afloop ongelofelijk veel profijt van heeft. Denk ook aan het losschroeven van onderdelen die het schilderen kunnen hinderen, zoals een klink van een deur. 

 

Stap 5: Grondverf aanbrengen 

Grondverf zorgt ervoor dat de toplaag zich perfect aan het hout kan hechten. Het kost even tijd, maar dan bent u wel verzekerd van een resultaat dat jarenlang meegaat. Kies voor een grondverf die past bij het type hout dat u gaat verven. Daarnaast mag een goede kwast niet ontbreken voor een strak resultaat. Begin met het mengen van de grondverf of primer, en verf altijd met de nerf mee. Zorg dat uw hout helemaal is bedekt met de grondverf en laat het goed drogen voordat u een tweede laag aanbrengt. 

 

Stap 6: Verven of schilderen 

Het zijn synoniemen voor een mooie beschermlaag aanbrengen op uw hout. U zult zien dat deze laatste stap het minste tijd kost, omdat de andere stappen hebben gezorgd voor een goede basis. Het houtwerk verven doet u op dezelfde manier als het aanbrengen van de grondverf. Schilder altijd met de houtnerf mee en breng vervolgens een tweede of derde verflaag aan. Tussen het aanbrengen van de verflagen raden wij aan om het hout heel lichtjes op te schuren. Dit zorgt voor een optimale hechting.

 

Stap 7: Afplaktape verwijderen

Vergeet deze stap niet! Want verwijdert u de tape niet direct, dan ontstaat de kans dat u bij het aftrekken van de tape ook de verflaag ermee af trekt. Dan is uw werk helemaal voor niets geweest. Verwijder daarom direct voorzichtig de afplaktape wanneer uw verf nog nat is.

Aan de slag met de kwaliteit van Houtdirect

Nu kunt u zelf aan de slag met het verven van uw hout. Heeft u nog advies nodig voor uw volgende verfproject? Neem dan contact op met onze vakmensen. Zij kunnen u ook adviseren over wat u allemaal nog meer nodig heeft voor uw project. Want onze online houthandel staat voor kwaliteit en service. Ook vindt u in ons assortiment al voorbewerkte houtsoorten zoals douglas Fins rabat. Met deze gevelbekleding kunt u direct aan de slag. Wat uw volgende project ook is, Houtdirect denkt altijd graag met u mee!

Kunnen wij helpen?

Wij helpen u graag op weg

T: 078 220 4230

E: info@houtdirect.nl

Of kom langs in onze showroom!